Του Χρήστου Αλωνιστιώτη*
Η εκλογική νίκη του Macron δείχνει να βάζει ένα τέλος, έστω και προσωρινό, στις ανησυχίες πάνω από την Ευρωζώνη. Επί της ουσίας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη ήταν ο πολιτικός αφού η ΕΚΤ και η Τρόικα, είχαν φροντίσει να εξαλείψουν τον οικονομικό κίνδυνο και τον κίνδυνο μιας χρεωκοπίας στην Ευρωζώνη. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Macron ήταν αυτό που χρειαζόταν η Ευρωζώνη ώστε ανακόψει, σε κάποιο βαθμό, το κύμα επενδύσεων προς την Αμερική, ελέω πολιτικών Trump.
Ο Macron έχει εξαγγείλει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία σκοπεύει να καταστήσει και πάλι ανταγωνιστικές τις γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ θα προσπαθήσει να θέσει κάποια αναχώματα στην ευρωπαϊκή κυριαρχία της Γερμανίας. Πέρα από την πολιτική ατζέντα, η νίκη του Macron στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην ΕΚΤ.
Η νίκη του Macron έφερε δυο εξαιρετικά ανοδικές αντιδράσεις για το ευρώ. Οι επενδυτές αισθάνονται ότι η Ευρώπη έχει ξεφύγει από τον πολιτικό κίνδυνο. Το μήνυμα είχε δοθεί πρώτα από το δημοψήφισμα στην Ιταλία και ύστερα από την πλήρη συμπόρευση της Ελλάδας στα «θέλω» των δανειστών. Πλέον, οι επενδυτές, μπορούν να εστιάσουν στις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία.
Μετά από τη διαφαινόμενη επικράτηση του Macron, τα spreads των ομολόγων ανά την Ευρώπη, σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς μειώθηκε δραματικά ο κίνδυνος για μια εκτροπή, η οποία θα ήταν επιζήμια για τις επενδυτικές τοποθετήσεις. Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων είναι μια σοβαρή ένδειξη αποκλιμάκωσης του κινδύνου και εισόδου νέων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Την εξέλιξη αυτή, είχε προεξοφλήσει, αρκετές εβδομάδες πριν και το ευρώ. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους καθώς έβλεπαν μια σταδιακή και σταθερή μεταστροφή του κλίματος στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός δείχνει να κινείται ανοδικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξάνεται και η ανάπτυξη γίνεται όλο και πιο ευρεία στις χώρες της Ένωσης. Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα μειώνεται και αυτό δίνει περισσότερο χώρο στις υπόλοιπες χώρες. Το χαμηλό ευρώ, βοήθησε στο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στις περισσότερες χώρες της Ένωσης.
Οι αγορές και οι επενδυτές, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το ευρώ θα κινηθεί χαμηλότερα και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δηλώνει χαλαρή, όσον αφορά στη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο, σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, είναι περισσότερο φανερό από πότε, ότι η ρητορική της ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει σε λιγότερο dovish. Αυτό θα ήταν κάτι που θα προκαλούσε κατακλυσμιαίες αλλαγές στην επενδυτική συμπεριφορά των μεγάλων κεφαλαίων.
Στο ευρώ, για πρώτη φορά από το 2014, οι θέσεις short των μεγάλων επενδυτών είναι οι λιγότερες από κάθε άλλη περίοδο στο διάστημα αυτό, ενώ και το ενδιαφέρον για το άνοιγμα νέων short θέσεων έχει μειωθεί δραματικά. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ένδειξη αλλαγής της επενδυτικής προοπτικής για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι αγορές στο ευρώ, οφείλονται και σε κερδοσκοπικές κινήσεις, αλλά και σε κινήσεις ουσίας, καθώς μεγάλοι επενδυτές προχωρούν σε αγορές ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) και σε αγορές μετοχών. Πλέον οι εκθέσεις δείχνουν περισσότερο προς το 1,2000 παρά προς το 1,0000.
Τι αναμένουμε για το μέλλον;
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα γερμανικά ομόλογα καθώς μια πιθανή απόσυρση του QE από την ΕΚΤ, ή η ρητορική για κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των γερμανικών ομολόγων. Δεδομένου ότι η συγκέντρωση είναι μεγάλη, θα πρέπει να προσέξουμε κινήσεις τύπου «ελατήριο».
Σημαντικές εξελίξεις και επενδυτικές τοποθετήσεις αναμένουμε για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές, καθώς και για τις μετοχές σε Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Η Ελλάδα, αναμένεται να δεχθεί και νέα κεφάλαια οδηγώντας την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 3,5% ενώ όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται και κινήσεις εντυπωσιασμού.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, είναι οι επόμενοι που θα μπουν στο παιχνίδι της αλλαγής του επενδυτικού συναισθήματος, με την πιθανή αναβάθμιση σειράς ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Ο πολύπαθος ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, αναμένουμε ότι θα «τρέξει» να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Θυμίζω ότι στο τέλος του 2016, πολλοί επενδυτικοί οίκοι είχαν τονίσει ότι η Ευρωζώνη θα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές συγκινήσεις, εφόσον καταφέρει να διαχειριστεί το πολιτικό της ρίσκο. Και αυτό γιατί η αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών, βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα επίπεδα της κρίσης του 2008 και σε μεγάλη απόκλιση με τις αμερικανικές μετοχές.
Η JP Morgan είχε προειδοποιήσει από πέρσι το καλοκαίρι για buy στις ευρωπαϊκές μετοχές και πλέον δικαιώνεται θριαμβευτικά. Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη σταμάτησε στο Brexit. Πλέον, οι προοπτικές είναι οι θετικότερες των τελευταίων ετών, ενώ τα περιθώρια βελτίωσης σε σειρά μακροοικονομικών μεγεθών είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Πετρέλαιο: Μια ακόμα ευκαιρία για τους επενδυτές;
Ο μαύρος χρυσός βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια. Λίγο η μη τήρηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, λίγο η αύξηση της παραγωγής από την Αμερική, λίγο η μικρότερη μείωση των αποθεμάτων, λίγο οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και το έφεραν και πάλι στην περιοχή των $44.
Δε μπορώ να ξέρω αν αυτή τη φορά θα έχουμε μια εκρηκτική άνοδο. Δε μπορώ να ξέρω αν ο πάτος δεν είναι τα $44 αλλά τα $40 ή τα $34. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η πτώση είναι κερδοσκοπία. Υπάρχουν δηλώσεις για επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής από τη συνήθως φειδωλή Ρωσία. Υπάρχει το σενάριο εμπλοκής με τη Βόρεια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, ο μαύρος χρυσός δείχνει πιθανότερο να βρίσκεται κοντά στα $60 παρά κοντά στα $35 στις επόμενες εβδομάδες.
*Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist, Delta Forex Group.