Την Κυριακή, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του ανακοίνωσαν όχι μόνο ότι δεν θα κάνουν αλλαγές στις προγραμματισμένες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους, αλλά θα διατηρήσουν το μειωμένο πλαφόν παραγωγής ως το τέλη του 2024.
Μια ακόμα όμως μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τον Ιούλιο και μετά, μειώνοντας την παραγωγή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανέρχεται σήμερα. Μάλιστα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Μπιν Σαλμαν Μπιν Αμπντουλαζιζ Αλ Σαουντ, η απόφαση για τις μειώσεις παραγωγής σε εθελοντική βάση θα είναι επεκτάσιμη έως τα τέλη του 2024.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρατείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα έως τα τέλη του 2024.
Συνυπολογιζομένης της νέας μείωσης της παραγωγής από το Ριάντ, ο OPEC+ θα αποσύρει από την αγορά αθροιστικά περίπου 4,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, που ισοδυναμεί με το 4,6% της παγκόσμιας ζήτησης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα. Ως εκ τούτου, οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν έως και τα 78,23 δολάρια/βαρέλι όσον αφορά τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent και ως τα 74,31 δολάρια/βαρέλι για τα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate.
Δεδομένου ότι ο OPEC+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και εως εκ τούτου οι αποφάσεις του έχουν πάντα σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές, θα περίμενε κανείς να διακρατηθούν τα υψηλά της ημέρας και το Brent και το WTI να κλείσουν στο πάνω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης και όχι πέριξ του +0,45%.
Άλλωστε ο στόχος των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία είναι σαφής: Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι, προκειμένου να διατηρηθούν τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση.
Όμως η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι κινήσεις του καρτέλ για την προστασία ενός minimum επιπέδου για τις πετρελαϊκές τιμές βρίσκουν «κόντρα» από την πτώση της ζήτησης του πετρελαίου λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση και των μεγάλων προβληματισμών για την αργή ανάκαμψη της Κίνας. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Εν ολίγοις, οι τιμές του πετρελαίου δέχονται δύο σημαντικές αντίρροπες δυνάμεις. Την πτώση της ζήτησης από τη μια και την μείωση της προσφοράς από την άλλη.
Η πορεία των τιμών μας αποκαλύπτει περίτρανα ότι παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας, η δύναμη από την πτώση της ζήτησης είναι σαφώς μεγαλύτερη, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου 35% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα, ακόμα και μετά από τις προσπάθειες του ΟPEC+ να στηρίξει τις τιμές περικόπτοντας την προσφορά.
Οι προσπάθειες αυτές τουλάχιστον έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια βάση για τις πετρελαϊκές τιμές πέριξ των 70 δολαρίων/βαρέλι, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, τα 70 δολάρια είναι το τελευταίο οχυρό που ενεργοποιεί σχεδόν πάντα την Σαουδική Αραβία, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές μέσω της μείωσης της προσφοράς και να τις ωθήσει κοντά στα 80 δολάρια/βαρέλι, που είναι και το νέο επίπεδο των τιμών που χρειάζεται το Ριάντ προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Η ανέλιξη τους όμως πάνω από την οροφή που έχει πια σχηματίσει ο μέσος κινητός των 200 ημερών στα 84-85 δολάρια/βαρέλι εξαρτάται καθαρά από την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.
Οι δείκτες οι οποίοι θα χτυπήσουν από τους πρώτους το καμπανάκι μιας επικείμενης αύξησης της ζήτησης δεν είναι άλλοι από τους δείκτες μεταποίησης PMI, καθώς είναι οι δείκτες που στοχεύουν στον γρήγορο εντοπισμό των τάσεων της αγοράς και πάνω από όλα των σημείων καμπής τους.
Μια ενίσχυση των δεικτών αυτών λοιπόν όσον αφορά το καθαρόαιμο «κομμάτι» της μεταποίησης και όχι μόνο σε επίπεδο σύνθετου PMI που περιλαμβάνει και τον τομέα των υπηρεσιών, θα είναι από τα πρώτα δείγματα ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να διασπάσουν τα 85 δολάρια/βαρέλι και να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.
Μόνο τότε, ως στήλη πιστεύουμε ότι θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι τα μεγάλα παγκόσμια ελλείμματα του δεύτερου εξαμήνου του 2023 θα οδηγήσουν το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το 2024.
Αν πράγματι η θερινή περίοδος του βόρειου ημισφαιρίου σηματοδοτήσει σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και οδηγήσει σε άντληση αποθεμάτων πετρελαίου, τότε ναι, θα δούμε υψηλότερες τιμές των 85 δολαρίων. Όμως πριν, θα έχουμε δει τους δείκτες PMI σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των 50 μονάδων.
Μέχρι τότε πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις του ΟPEC+ και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας θα «φροντίσουν» απλά να παραμείνει η διακύμανση των πετρελαϊκών τιμών εντός ενός αποδεκτού εύρους, πιθανότατα μεταξύ των 68-85 δολαρίων/βαρέλι.
Τα dessous της Αυστρίας
Στις 3 Απριλίου, αρκετοί παραγωγοί του καρτέλ είχαν δηλώσει μια συνδυασμένη μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ως εκ τούτου, πολλοί παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της Goldman Sachs, περίμεναν ότι ο OPEC+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αυτή τη φορά. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή μονομερώς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ήταν πέρα για πέρα μη αναμενόμενη.
Αυτή ακριβώς η μονομερής απόφαση της Σαουδικής Αραβίας σηματοδότησε κατά πολλούς αναλυτές την «αποτυχία» των Σαουδάραβων να πείσουν όλα τα μέλη να αναλάβουν «αυτό που απαιτείται» για να φέρουν καλύτερες τιμές στην αγορά.
Το γεγονός ότι η έναρξη των επίσημων συνομιλιών καθυστέρησε κατά τουλάχιστον τρεισήμισι ώρες λόγω των παρασκηνιακών συζητήσεων για περικοπές και ποσοστώσεις, αναδεικνύει ακριβώς την πολυφωνία και τις έντονες διαφωνίες εντός των κόλπων του ΟPEC+.
Διαφωνίες τις οποίες από ότι μας απέδειξε για άλλη μια φορά η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να αγνοεί, προκειμένου να προστατέψει τις πετρελαϊκές τιμές από επίπεδα που θα «πονέσουν» τον ισολογισμό της.
Καταλήγουμε λοιπόν στα εξής συμπεράσματα:
- Πρώτον, η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμμένη να ελέγξει ως ένα μεγάλο μέρος την προσφορά. Και λέμε ως ένα μεγάλο μέρος, καθώς οι ενισχυμένες τιμές διευκολύνουν την ίδια στιγμή την αύξηση της παραγωγής από τους σχιστολιθικούς παραγωγούς των ΗΠΑ.
Για τη μειωμένη ζήτηση όμως στις τρεις μεγαλύτερες καταναλωτικές περιοχές, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Μόνο η ζήτηση είναι αυτή που μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές πάνω από τα 85 δολάρια.
- Ως εκ τούτου και παρά τις αισιόδοξες απόψεις ενός μεγάλου μέρους της αγοράς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι τιμές δεν θα βρεθούν και πάλι ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων/βαρέλι. Πιστεύουμε όμως ότι αν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πέσουν κάτω από το επίπεδο αυτό, η Σαουδική Αραβία δεν θα διστάσει να εμβαθύνει περαιτέρω τις περικοπές.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.