Λίγο κράτησε η ευφορία στην αγορά συναλλάγματος για την προοπτική εφαρμογής πιο ορθόδοξων πολιτικών από τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας, καθώς επανέρχεται ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από την Ευρώπη, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό και πως η ανάκτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα είναι δύσκολη.
Στις συναλλαγές της Δευτέρας η τουρκική λίρα δέχεται ισχυρές πιέσεις με την ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται κατά σχεδόν 3% έως τις 7,87 λίρες/δολάριο. Οι πιέσεις έχουν ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να χάνει τα κέρδη που κατέγραψε λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την CBRT στο 15% την περασμένη Πέμπτη.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι καταθέτες δεν σπεύδουν ακόμη να μετατρέψουν δολάρια και ευρώ σε λίρες καθώς τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες δεν είναι πολύ δελεαστικά. Για παράδειγμα, οι κορυφαίες ιδιωτικές τράπεζες Akbank, Yapi Credi και Iskbank προσφέρουν επιτόκια μεταξύ 9,75% και 10,75% για καταθέσεις 10.000 τουρκικών λιρών όταν ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 11,9%. Την ίδια ώρα η κρατική Halkbank δίνει επιτόκιο 14,25% στους καταθέτες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά ενόψει της Συνόδου Κορυφής με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, θέλοντας να δουν αν η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβολής κυρώσεων.
Στο μεταξύ, ο οίκος Fitch προειδοποιεί ότι παρά τη σημαντική στροφή που δείχνει να κάνει η Τουρκία σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, με τον Νατσί Αγμπάλ στο τιμόνι της CBRT, χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να ανακτήσει ο Τούρκος πρόεδρος της χαμένη αξιοπιστία του. Προσθέτει δε ότι το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 5,3% την περίοδο 2021-2023 δεν είναι ρεαλιστικό.