Κορυφώθηκε χτες η τρέχουσα εβδομάδα από την πλευρά μακροοικονομικών και εταιρικών ανακοινώσεων, καθώς ολοκλήρωσαν τα αποτελέσματα δεικτοβαρείς τεχνολογικές εταιρείες και ένας απολογισμός είναι απαραίτητος ώστε να διεξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω τάση.
Καταρχήν η Fed την Τετάρτη όπως αναμενόταν κλώτσησε το κουβαδάκι λίγο παρακάτω, διατηρώντας αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 0-0,25% και το ύψος των αγορών τίτλων στα 120 δισ. δολάρια ανά μήνα.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έστειλε για άλλη μια φορά το πολυπόθητο για τους επενδυτές «σήμα» πως δεν βιάζεται να προχωρήσει στο tapering και ο Πάουελ ούτε λίγο ούτε πολύ σηματοδότησε ότι αν και η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, εντούτοις απέχει ακόμα από το να ωθήσει την Fed να εξετάσει τον περιορισμό της διευκολυντικής της νομισματικής πολιτικής.
Πιο συγκεκριμένα, στο συνοδευτικό κείμενο της σύσκεψης παραδέχτηκε ότι ναι μεν η οικονομία έχει παρουσιάσει βελτίωση προς τους στόχους, όμως η βελτίωση αυτή δεν διαχέεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ειδικά όσων επλήγησαν από την πανδημία.
Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Fed δικαιολόγησε το γεγονός ότι άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, αναφέροντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πιο ισχυρά στοιχεία στην αγορά εργασίας. Προειδοποίησε δε ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει αρκετούς μήνες ακόμα, παρά το γεγονός ότι οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. (σ.σ: H στήλη κρατάει μικρό καλάθι όσον αφορά την άποψη αυτή και την τεκμηρίωση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι επενδυτές σε δύο συγκεκριμένες εκφράσεις του κεντρικού τραπεζίτη, η πρώτη όσον αφορά τον πληθωρισμό και η δεύτερη όσον αφορά τους κινδύνους της πανδημίας:
- «Θα έχουμε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Αν διαπιστώσουμε στη Fed ότι οι τιμές δεν υποχωρούν θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και το παρακολουθούμε.
- «Όσο παραμένει ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός, όσο υπάρχουν περιθώρια για να αναπτυχθούν και νέες μεταλλάξεις, κανείς δεν είναι ασφαλής».
Το συνοδευτικό κείμενο της σύσκεψης της Fed και η συνέντευξη τύπου του Προέδρου της είχαν καθοδική επίδραση στο δολάριο, καθώς δεν ενίσχυσαν την ανησυχία για επίσπευση της έναρξης της σταδιακής απόσυρσης μέτρων στήριξης και αύξησης επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο δείκτης DXY να διαμορφώνεται σε χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων. Στην αγορά δε των ομολόγων, η πραγματική απόδοση στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ διαμορφώθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Fed σε νέο ιστορικά χαμηλό (-1,16%).
Στα υπόλοιπα νέα τώρα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Ιούνιο σε 91,2 δισ. δολάρια, ήτοι τη δεύτερη χειρότερη μέτρηση ιστορικά, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών κατά 1,5% που εμπεριέχουν και υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών.
Μισογεμάτο το ποτήρι και από το μέτωπο του ΑΕΠ. Μπορεί η αμερικανική οικονομία να κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν μια αύξηση πέριξ του 8,4%.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του α' τριμήνου, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,3%.
Από το μέτωπο της αγοράς εργασίας τώρα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στις 400.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου. Όμως και πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν τις αιτήσεις στις 380.000.
Την τελική ανοδική ώθηση όμως στην χτεσινή συνεδρίαση έδωσαν:
- Tο οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, που τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό. Ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 119 μονάδες, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του δείκτη το 1985. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο Ιούλιος και ο Ιούνιος ήταν οι μήνες που ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά το τέλος των lockdowns. Στη βιομηχανία, η αυξανόμενη ζήτηση ανέβασε τη ψυχολογία και η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.
- Οι προσπάθειες της Κίνας να καθησυχάσει τις αγορές μετά τις ρυθμιστικές της παρεμβάσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των ακινήτων, των κρυπτονομισμάτων και της εκπαίδευσης έπιασαν τόπο με τους σημαντικούς δείκτες να παίρνουν μια καλή ανάσα μετά την πτώση των τελευταίων ημερών.
Το Πεκίνο πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις τράπεζες πως δεν σχεδιάζονται κρατικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις και σε άλλους κλάδους πέρα αυτών που ανακοινώθηκαν.
Επιπλέον, οι τεχνολογικές εταιρίες αντέδρασαν έντονα ανοδικά χάρη στις αναφορές πως οι κινεζικές αρχές θα επιτρέψουν την εισαγωγή εταιρειών του κλάδου στις ΗΠΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. (σ.σ: περισσότερα όσον αφορά τα αίτια των παρεμβάσεων της Κίνας και το ζύγισμα των πιθανοτήτων να έχουν ολοκληρωθεί μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
- Τα πολύ καλά αποτελέσματα πολλών δεικτοβαρών τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μητρική της Google ανακοίνωσε την Τρίτη έσοδα δεύτερου τριμήνου αυξημένα κατά 62% σε ετήσια βάση στα 62 δισ. δολάρια χάρη στην αύξηση της διαδικτυακής διαφήμισης.
Η Microsoft σημείωσε αύξηση 21% στα 46 δισ. δολάρια στο τέταρτο δημοσιονομικό τρίμηνο, ενώ τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν κατά 36% στα 81 δισ. δολάρια.
Τα επίπεδα ρεκόρ στα έσοδα έχουν γεμίσει τα ταμεία των εταιρειών με μετρητά. Η Microsoft έχει ταμείο πέριξ των 130 δισ. δολαρίων και η Αpple πέριξ των 194 δισ. δολαρίων σε μετρητά και εμπορεύσιμα χρεόγραφα.
Γιατί αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο ταμείο των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών; Γιατί η επενδυτική κοινότητα περιμένει ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταμείου να επιστρέψει σε αυτήν είτε με την επαναγορά ιδίων είτε με μερίσματα. Ένα μεγάλο μέρος των χτεσινών υψηλών του S&P 500 και του Dow οφείλεται σε αυτή ακριβώς την προσδοκία.
Σημειωτέον ότι η Facebook ανακοίνωσε μεν καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, ωστόσο αναμένει επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της το β' εξάμηνο του έτους.
Θα κλείσουμε με την αγορά του πετρελαίου και του χρυσού.
Μετά τη μεγαλύτερη της αναμενομένης μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μετριάστηκαν έστω και προσωρινά οι ανησυχίες ότι η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα θα μείωσει αισθητά τη ζήτηση.
Θετικά επηρέασε την τιμή του πετρελαίου και η εκτίμηση της Fed πως συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ έστω και μικρότερο του αναμενομένου ρυθμό.
Το brent φλερτάρει με ανοδικό κλείσιμο στο τέλος του μήνα πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα για το μηνιαίο διάγραμμα των 74,70 δολαρίων/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υπερκεράσει το αντίστοιχο επίπεδο κατά 3 δολάρια.
Ανοδική διαμορφώνεται η εβδομάδα για τον χρυσό, χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά και τις κατώτατες των εκτιμήσεων ανακοινώσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ, με το πολύτιμο μέταλλο να δουλεύει ακριβώς πάνω στον μέσο κινητό των 50 ημερών, πέριξ των 1830 δολαρίων/βαρέλι.
Υπόψιν ότι ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά παρά την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που έδειξε ότι η παγκόσμια ζήτηση χρυσού μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, καθώς οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο μειώθηκαν κατά 60%. Προφανώς τα καύσιμα της ανόδου του προέρχονται από τις δεξαμενές αντιστάθμισης κινδύνου.
Ανοδική διάσπαση του μέσου κινητού των 50 ημερών θα μας οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 1848 δολαρίων/ουγγιά.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.