Ο φόβος του lockdown «καραδοκεί» πάνω από το Χρηματιστήριο

Ο φόβος του lockdown «καραδοκεί» πάνω από το Χρηματιστήριο

Με την Aegean Airlines να υποχωρεί 5,63%, τον ΟΠΑΠ να χάνει 4,10% και την Coca Cola HBC να κλείνει με πτώση 3,92% υπό το φόβο ενός νέου lockdown, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα έκλεισε για 9η συνεδρίαση πτωτικά στις δώδεκα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών, τον FTSE 25 σε χαμηλό 7μήνου, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, δείχνοντας εκκωφαντική αδυναμία αντίδρασης. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595,16 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 599,16 μονάδες (+0,54%) και χαμηλό στις 592,09 μονάδες (-0,65%). Στα επίπεδα αυτά, ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από τα μέσα του περασμένου Μαΐου. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.397,27 μονάδες με πτώση 0,39%, ενώ κάνω από τις 1.400 μονάδες είχε να κλείσει από τις 3 Απριλίου 2020. 

Ο τραπεζικός δείκτης παρά το -8,32% χθες, το -17% του Οκτωβρίου και το -71,5% του 10μήνου, δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση κλείνοντας εκ νέου με πτώση και στις 250,57 μονάδες (-0,48%). 

Σε ένα αρνητικό διεθνές κλίμα όπου η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο απειλητική από την άνοιξη, τουλάχιστον σε επίπεδο κρουσμάτων, η Ευρώπη φαίνεται πως ξεμένει από επιλογές με το γενικό lockdown να μην είναι εκτός ατζέντας, εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί. 

Άλλωστε και στην Ελλάδα τα κρούσματα κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε νέα πιο δραστικά μέτρα προσεχώς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική λειτουργία, τις επιχειρήσεις, την κατανάλωση και την ψυχολογία της αγοράς. 

Μια ψυχολογία που είναι στο ναδίρ και αυτό αντανακλάται ευθέως στο Χρηματιστήριο. Η κατάσταση στον κλάδο – ναυαρχίδα, τις τράπεζες, είναι ανησυχητική, εξού και τα διαρκή ιστορικά χαμηλά, ενώ η αδυναμία και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας αντανακλά τη μεγάλη ανασφάλεια τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και για την εξάπλωση της πανδημίας που συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρων κλάδων και δεκάδων επιχειρήσεων. 

Θυμίζουμε πως χθες η αλυσίδα καταστημάτων Βενέτη ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε από τα 110 συνολικά καταστημάτων που διαθέτει στη χώρα μας, ενώ – αν δεν αλλάξουν τα πράγματα τους επόμενους μήνες – θα υπάρξει και περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου. Ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τους επαγγελματίες να ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, ώστε να αποφευχθούν τα νέα λουκέτα. 

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με το ενδεχόμενο νέων κατά τόπους lockdown να ελλοχεύει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη αγορά, ο κλάδος που αντανακλά πιο άμεσα κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο οικονομικό status quo είναι ο τραπεζικός. Ο φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι κυρίαρχος, ενώ το ενδεχόμενο επιχειρηματικών «κανονιών», τρομάζει περαιτέρω τους ιθύνοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η Πειραιώς μετά το χθεσινό σοκ του -24,26% σήμερα έφτασε αρχικά έως το +7,80%, όπως έκλεισε με οριακή άνοδο μόλις 0,14%. Χωρίς ουσιαστικό στίγμα ήταν και η κίνηση των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, που επίσης έδειξαν όμως αδυναμία αντίδρασης, παρά τη χθεσινή πτώση. Στον ευρύτερο FTSE 25, πέραν των Aegean, ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC που πρωτοστάτησαν στις πιέσεις, νέα πτώση 2,64% κατέγραψε η Motor Oil κλείνοντας στα 8,10 ευρώ που είναι νέα χαμηλά 5ετίας, ενώ υποχώρησαν και οι Ελλάκτωρ, Fourlis, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ. 

Στον αντίποδα, καλή στήριξη στην αγορά έδωσαν μετοχές όπως Viohalco +3,26%, ΕΥΔΑΠ +3,23%, Μυτιληναίος +2,46% (πλησιάσει τα 10 ευρώ), ΟΤΕ +2,43%, Τέρνα Ενεργειακή +2,05%, Σαράντης +1,15% κ.λπ. Στο χώρο του Mid Cap κυριάρχησε η θυγατρική της Viohalco Cenergy Holdings με άνοδο 7,26% και ισχυρό όγκο 354.562 τεμάχια, ενώ καλή εικόνα είχαν και οι Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι (κοντά στα ιστορικά υψηλά), Πλαστικά Θράκης, Quest Συμμετοχών, AVAX, Ικτίνος και Πλαίσιο. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,39 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank διακίνησαν από 4,7, 4,6 και 4,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε σχετική ισορροπία με 46 ανοδικές και 51 πτωτικές μετοχές.