Ο Ed Yardeni είναι πολύ γνωστός σε όσους παρακολουθούν την πορεία των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μετά από πολυετείς σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, που κατέληξαν στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου στα οικονομικά από το Yale, εργάζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Τη φήμη του την απέκτησε κυρίως από την θητεία του ως επικεφαλής αναλυτή στην Prudential – Bache και το χρηματιστηριακό τμήμα της Deutsche Bank, έχει διατελέσει όμως και στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Επίσης, έχει εργαστεί για την δημιουργία μοντέλων για την πρόβλεψη της πορείας των οικονομικών μεγεθών και των χρηματιστηριακών αγορών. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι πρόεδρος της Yardeni Research Inc, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες της, ετοιμάζοντας επενδυτικές αναλύσεις, προτάσεις και στρατηγικές για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Ο Yardeni εμφανίζεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δίνοντας συνεντεύξεις είτε σε τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNBC, το Bloomberg και το FOX είτε σε περιοδικά όπως το Barron’s. Από το 2009 και μετά είναι σταθερά αισιόδοξος για την πορεία των χρηματιστηριακών – ειδικά των αμερικανικών – αγορών, έχοντας δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος.
Αυτή την αισιοδοξία την βάσιζε σε μεγάλο βαθμό στο υποστηρικτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες. Στην περσινή κρίση των αγορών, που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ξεκάθαρα, μέσα στον Μάρτιο, πως οι αγορές είχαν ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και ετοιμάζονταν για πολύ ισχυρή ανοδική κίνηση.
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, η πορεία των αγορών από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του και οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση φθηνές.
Παρά ταύτα, δεν αλλάζει την αισιόδοξη άποψή του για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών, ειδικά των αμερικανικών μετοχών. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του CNBC και του Bloomberg, ενώ έδωσε συνέντευξη και στο Barron’s, προβάλλοντας τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της εταιρείας του για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.
Σύμφωνα με αυτές, ο δείκτης, ο οποίος αυτές τις μέρες σημειώνει ιστορικά υψηλές τιμές και βρίσκεται λίγο πάνω από τις 4.470 μονάδες, θα συνεχίσει την άνοδό του και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ή και νωρίτερα, θα φθάσει τις 5.000 μονάδες.
Μία απόδοση περίπου 12% μέσα τους επόμενους 16 μήνες, μπορεί να μην ακούγεται στην αρχή εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς εδώ και πολλούς μήνες ο δείκτης σημειώνει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά.
Το σκεπτικό του Yardeni είναι απλό. Μπορεί, όπως πρόθυμα παραδέχεται, οι μετοχές να είναι μάλλον ακριβές, αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να παραμείνουν ακριβές και να γίνουν ίσως και πιο ακριβές. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της εταιρείας του και των συνεργατών του, αυτή την στιγμή η τιμή του δείκτη S&P 500 διαιρούμενη με τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που τον απαρτίζουν μας δίνει πηλίκο κοντά στο 22.
Με λίγα λόγια, το Ρ/Ε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, του δείκτη είναι 22 και θεωρείται ιστορικά πολύ υψηλό. Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ο δείκτης σε αυτές τις τιμές είναι να συνεχίσει η μεγάλη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, πράγμα που θα προκαλέσει μείωση του Ρ/Ε και θα δικαιολογήσει και την περαιτέρω άνοδο των μετοχικών τιμών.
Ο Yardeni υποστηρίζει λοιπόν πως θα γίνει ακριβώς αυτό, τα κέρδη των εταιρειών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς, σαν αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας και της μεγάλης αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που θα έρθει μέσα από τα τεχνολογικά άλματα των τελευταίων ετών.
Βέβαια, προϋπόθεση για να συνεχιστεί η καλή πορεία των κερδών και να διατηρηθούν οι τιμές των μετοχών σε αυτά τα επίπεδα, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μην μειωθεί η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει αυτή την εποχή στις αγορές.
Ο Yardeni δεν παραγνωρίζει τους δύο μεγάλους κινδύνους που μπορεί να υπονομεύσουν την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Όσον αφορά την πανδημία που δεν λέει να υποχωρήσει, υποστηρίζει πως οι οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, βοηθούμενες σε σημαντικό βαθμό από τους μαζικούς εμβολιασμούς και από το γεγονός πως σιγά σιγά συνηθίζουμε την ζωή με την Covid – 19.
Σχετικά με τον φόβο του πληθωρισμού, ο Yardeni βασίζει τις ελπίδες του στην αύξηση της παραγωγικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Υποστηρίζει πως η παραγωγικότητα, που αυτή την στιγμή αυξάνεται κατά 2% ετησίως, θα ανεβεί ακόμα περισσότερο και θα φθάσει σε ποσοστό ετήσιας αύξησης κοντά στο 4%.
Κατά τον Yardeni, αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά κερδοφορίας σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέψει σε αυτές και να δώσουν στους εργαζόμενους τις αυξήσεις μισθών που θα απαιτηθούν και να αυξήσουν στο τέλος τα κέρδη τους.
Αναφερόμενος μάλιστα στις συγκρίσεις που γίνονται, στο θέμα του πληθωρισμού, με την δεκαετία του 1970, υποστηρίζει πως εκείνη την εποχή κατέρρευσε η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την πολύ κακή πορεία των κερδών τους και, κατ’ επέκταση, των χρηματιστηρίων.
Όσον αφορά στους φόβους για την μείωση των αγορών ομολόγων από την κεντρική αμερικανική τράπεζα τους επόμενους μήνες, θεωρεί πως οι αγορές το περιμένουν ήδη και δεν θα εκπλαγούν αν και όταν αυτό γίνει.
Με λίγα λόγια, ο Ed Yardeni, ένας γερόλυκος των χρηματιστηριακών αγορών, είναι ξεκάθαρα αισιόδοξος, και μάλιστα τονίζει πως ο στόχος των 5.000 μονάδων για τον δείκτη S&P 500 είναι και λίγο συντηρητικός. Με δεδομένες τις πολύ επιτυχημένες προβλέψεις που κάνουν αυτός και η ομάδα του εδώ και πολλά χρόνια, ας μην αγνοήσουμε τα λόγια του, όσο τουλάχιστον τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.