Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε γενικευμένο όσο και ανατροφοδοτούμενο ντόμινο ισχυρής πτώσης – διόρθωσης βρέθηκαν τη Δευτέρα 5 Αυγούστου οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με αφορμή τη νέα κλιμάκωση στον «πόλεμο» των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, κάτι που έδωσε νέα ώθηση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το σίριαλ συνεχίζεται και κάθε φορά που οι αγορές πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά, έρχεται ένα νέο επεισόδιο – ως… εργαλείο και μέσο διόρθωσης – να ρίξει τις μετοχές, αποφορτίζοντας σημαντικά το κλίμα, έως ότου καταλαγιάσουν εκ νέου οι φόβοι, μέσω συμβιβαστικών δηλώσεων.
Από την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές είχαν «γυρίσει», με τους DAX και CAC 40 να υποχωρούν άνω του 3%, ενώ σήμερα η πτώση – διόρθωση γενικεύτηκε και πήρε τη μορφή ντόμινο. Οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν τη Δευτέρα με απώλειες έως και 2,85%, οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν νέες ισχυρότατες απώλειες έως 2,25% με τον DAX πολύ κάτω από τις 12.000 μονάδες, ενώ νέες ισχυρές απώλειες καταγράφουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street.
Και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχωρούν άνω του 2% με τον Nasdaq να φτάνει στις 17:00 ώρα Ελλάδος στο -2,70%, ενώ ο Dow Jones που πρόσφατα βρέθηκε πολύ πάνω από τις 27.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά, έχασε σήμερα και τις 26.000 μονάδες μετά από πολλές εβδομάδες.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. που την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ανθεκτικότητα στην πτώση των ξένων αγορών χάνοντας μόλις 0,63%, ποντάροντας στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch που όμως δεν ήρθε, σήμερα «έλυσε» τις αναστολές των πωλητών, με την αγορά να χάνει μέσα σε μια συνεδρίαση ότι κέρδισε σε πολλές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε βγάλει άμυνες και αναχώματα την περασμένη εβδομάδα με φόντο την πίστη ότι η Fitch θα προχωρήσει και βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας, κάτι που δεν έγινε σ'' αυτή τη φάση, οπότε σήμερα, συνεπικουρία και της συνέχισης του αρνητικού κλίματος διεθνώς, οι επενδυτές προχώρησαν σε αποφασιστικό «κλείδωμα» ρευστότητας και κερδών.
Ασχέτως αν η ελληνική αγορά – μέσα στο εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων μηνών με φόντο και τις πολιτικές εξελίξεις – δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια «αδειάσματα», η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. ήταν και είναι «υπερφορτωμένο» με κέρδη.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. είχε την καλύτερη απόδοση απ' όλα τα (γνωστά) χρηματιστήρια της υφηλίου το πρώτο 7μηνο του 2019, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 46,74% και τις τράπεζες +88,39%, ενώ σε επιμέρους μετοχές τα κέρδη ήταν πολλαπλάσια.
Εύλογα λοιπόν ήρθε η σημερινή αποφασιστική διόρθωση και αυτό που μένει να απαντηθεί προσεχώς είναι αν πρόκειται για διόρθωση – μια... κι έξω, ή αν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Το φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει πολλά επ'' αυτού, όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα μπει φρένο στην πτώση διεθνώς. Γιατί το Χ.Α., ασχέτως με το εγχώριο πολιτικοοικονομικό momentum, δεν έχει το μέγεθος αλλά και το εκτόπισμα να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα.
Απώλειες έως 10% στις τράπεζες – Ο ΟΤΕ κράτησε τις 850 μονάδες
Σήμερα λοιπόν το Χ.Α. κινούμενο εξ αρχής της ημέρας πτωτικά και με σταδιακή κλιμάκωση των απωλειών το τελευταίο δίωρο, έκλεισε στις 851,20 μονάδες με απώλειες 3,83% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 850,89 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν κοντά στο άνοιγμα στις 879,72 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά ισχυρότατη για Αύγουστο, καθώς μετά τα 80,5 εκατ. ευρώ της Παρασκευής σήμερα ανήλθε στα 87,16 εκατ. ευρώ, επίδοση που προσδίδει... κρισιμότητα στη σημερινή πτώση – διόρθωση. Μάλιστα, ο τζίρος ήταν «καθαρός» καθώς τα πακέτα ήταν μόλις 2,78 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Δ. θα είχε χάσει (και) τις 850 μονάδες αν η μετοχή του ΟΤΕ (που επηρεάζει το δείκτη κατά 9,37%) δεν έκλεινε θετικά και στο +0,24%, αποτελώντας τη μοναδική μετοχή του Large Cap που έκλεισε θετικά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.095,88 μονάδες με ισχυρές απώλειες 3,97%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.384,73 μονάδες με πτώση 3,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 723,40 μονάδες με πτώση 8,15%!
Στις τράπεζες, η Πειραιώς δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 10,24%, Alpha Bank και Εθνική απώλεσαν το 8,06% και 8,22% της αξίας τους αντίστοιχα, ενώ η Eurobank έκλεισε με πτώση 7,33%. Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 5% είχαν οι ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, άνω του 4% έχασαν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Viohalco, EXAE και Lamda Development, ενώ σημαντικές πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν και οι Coca Cola HBC, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.
Αρνητική ήταν ως επί το πλείστον η εικόνα και στον Mid Cap, με την Κέκροπας να υποχωρεί κατά 13,54% (είχε τρομακτικό ράλι το πρώτο 7μηνο), Attica Bank -9,67%, Intracom Holdings και Intralot έχασαν 6,55% και 6,41% αντίστοιχα, η Intrakat -5,95%, MIG -5,02%, Πλαστικά Θράκης -4,35% και Παπουτσάνης -3,41%.
Στον αντίποδα, η Νηρέας ξεχώρισε με άνοδο 8,75%, με φόντο την πώληση των μονάδων που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η διαδικασία μεταβίβασης στο διεθνές επενδυτικό σχήμα μαζί με τη Σελόντα, ενώ θετικά έκλεισαν και οι AVAX και Ικτίνος.
Αξίζει μνείας το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη πτώση – συντριβή στις μεγάλες αποτιμήσεις, υπήρξαν ακόμη και σήμερα πολλές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έως και περιφέρειας με θετική κίνηση. Ξεχώρισαν οι Παΐρης, Μπήτρος, Αλουμύλ, Κορδέλλου, Ιντερτέκ, Forthnet, Unibios, Γενική Εμπορίου, Λανακάμ, ΣΙΔΜΑ, Σελόντα, Ευρωσύμβουλοι και Μύλοι Λούλοι. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καλύτερη απ'' ότι θα ανέμενε κανείς μετά το -3,83% του Γενικού Δείκτη, καθώς υπήρξαν 31 μετοχές που ενισχύθηκαν έναντι 87 που υποχώρησαν.