Η φύση του NFT όσο δεν είναι ξεκάθαρη στο πλατύ κοινό, τόσο δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την εμπορική του εκμετάλλευση. Καθώς μάλιστα δεν πλασάρεται αποκλειστικά ως έργο τέχνης ή video art, πολλοί βρίσκονται σε αμηχανία ως προς την ταυτότητά του και σπεύδουν να το απορρίψουν ως μια ευφάνταστη «φούσκα». Ο οίκος Christie’s – ο πρώτος που το έριξε στην αγορά, στα σοβαρά, με την περίφημη πώληση του NFT-κολάζ από τον Beeple – θέλει να το αλλάξει αυτό. Καθώς NFT μπορεί να γίνει οτιδήποτε στον περιβάλλοντα κόσμο, αλλά και οτιδήποτε ο άνθρωπος κατασκευάζει, προσαρμόζει, συγκροτεί ή συνθέτει, ο ιστορικός οίκος επιχειρεί να το συνδέσει με τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη της εποχής: τη νέα γενιά εμβολίων mRNA.
Ο όρος δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Όταν απλώθηκε η παγκόσμια απειλή του Covid – 19, το «όπλο» που ο πλανήτης περίμενε με αγωνία, ήταν το εμβόλιο απέναντι στην πανδημία. Αυτό το οφείλουμε σε δύο επιστήμονες και στην πρωτοποριακή έρευνά τους που μετρά περισσότερο από 25 χρόνια. Ο ιατρός και ανοσολόγος Ντρου Βάισμαν σε συνεργασία με τη βιοχημικό Καίτη Κάρικο, ανέπτυξαν την τροποποιημένη τεχνολογία RNA που έγινε θεμελιώδες συστατικό των σύγχρονων εμβολίων mRNA της BioNTech/Pfizer και της Moderna για τον COVID-19.
Στα τέλη του 2019, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά τη βασική ανακάλυψη των δύο ερευνητών που αφορά στο πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα στον εμβολιασμό, ο Βάισμαν πρωτοάκουσε αναφορές από την Κίνα σχετικά με την εξάπλωση μιας αναπνευστικής νόσου που μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Όταν ο κορονοιός άρχισε να σπάει τα «σύνορα», η τροποποιημένη τεχνολογία mRNA των Βάισμαν και Κάρικο τέθηκε αμέσως σε ισχύ από τους κατασκευαστές εμβολίων. Η επιτυχία του πρώτου εμβολίου mRNA για τον COVID-19 από την BioNTech και την Pfizer ήταν θεαματική και συνιστά ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα.
Την επιτυχία αυτή θέλει να «κλειδώσει» ο Κρίστις σε μορφή NFT, βγάζοντας σε δημοπρασία βίντεο που δείχνει πώς λειτουργούν τα εμβόλια COVID με βάση το mRNA. Πώς το εμβόλιο mRNA εισέρχεται μέσα στα κύτταρα του σώματος και πώς διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση. Σε ένα «ζωντανό», κινούμενο ψηφιακά έργο, βλέπουμε το mRNA να κωδικοποιεί την πρωτεΐνη με τίτλο SAR-CoV-2 η οποία ενθυλακώνεται σε νανοσωματίδια λιπιδίων και χορηγείται ως εμβόλιο, παρέχοντας προστασία από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 . Το NFT περιλαμβάνει ακόμη επεξήγηση, αντίγραφα εγγράφων ευρεσιτεχνίας mRNA που ανήκουν στους ερευνητές και μια πρωτότυπη επιστολή από τον Βάισμαν. Με άλλα λόγια, έχουν συγκεντρώσει στο NFT την τεχνολογία των σύγχρονων εμβολίων.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας», δήλωσε ο Πήτερ Κλάρνετ που εκπροσωπεί τον οίκο σε αυτήν την πρωτοφανή πώληση. «Μας φάνηκε εξαιρετική ευκαιρία, όχι μόνο για να δούμε πού βρίσκεται η αγορά NFT, αλλά και πώς θα αντιδράσει σε αυτού του είδους το περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο NFT προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της επιστημονικής ιστορίας — και η πώληση υποστηρίζει έναν καλό σκοπό (την περαιτέρω ιατρική έρευνα)».
Σύμφωνα με τα λόγια του Βάισμαν «η τέχνη είναι πραγματικά σημαντική για τη διάδοση των επιστημονικών ιδεών στο κοινό. Είναι ένας τρόπος για να φέρουμε τους ανθρώπους στην επιστήμη, να τους δείξουμε πώς λειτουργεί, γιατί είναι τόσο συναρπαστική και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Το εμβόλιο για τον COVID-19 είναι μόνο ένα από τα προϊόντα όπου βρήκε επιτυχημένη εφαρμογή η τροποποιημένη τεχνολογία mRNA».
Ο Βάισμαν και οι συνάδελφοί του εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου για κάθε είδους κορονοιού, ενός καθολικού εμβολίου γρίπης, καθώς και για την πρόληψη του έρπητα και της ελονοσίας. «Η ποικιλία των πιθανών θεραπειών είναι τεράστια» ισχυρίζεται και σε αυτές προσθέτει θανατηφόρες αλλεργίες, καθώς και επικίνδυνες μορφές αναιμίας.
Η σύλληψη και ο τρόπος συμμετοχής ενός ευρύτερου κοινού στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι βέβαιο πως, με το πέρασμα του χρόνου, τα σημερινά εμβόλια θα έχουν το ίδιο βάρος με την ανακάλυψη της πενικιλίνης. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να αποδίδουμε σε κάθε NFT χαρακτήρα καλλιτεχνήματος. Θέλω να πω ότι η αισθητική στηρίζεται στη μετατροπή και των πιο στενά βιολογικών, και των πιο ωμά πρακτικών αναγκών σε σχέσεις ωραίου ή και άνεσης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε NFT μπορεί να γίνει φορέας αισθητικής και, κυρίως, δεν χρειάζεται να έχει. Όταν το κατανοήσουν αυτό δημοπράτες και σχεδιαστές, θα απαλλαγούν από τη μέριμνα πως κάθε NFT πρέπει να διαθέτει το περίβλημα του έργου τέχνης.
Η δημοπρασία με τίτλο «Vaccines for a New Era» θα υποστηρίξει τις ερευνητικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και στο «Penn Medicine». Λειτουργεί αποκλειστικά online έως τις 25 Ιουλίου και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.