Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας έχει μπει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, σε μια συγκυρία που διεθνώς, το 2019 έχει ξεκινήσει θετικά για τις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες έχουν βελτιώσει την εικόνα τους το πρώτο 15ήμερο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις απώλειες 23,56% το 2018, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019, έκανε μια προσπάθεια μίνι ανασύνταξης. Όμως, οι πολιτικές εξελίξεις αφήνουν – ξανά – βαριά σκιά πάνω από την αγορά, φέρνοντας ένα νοσηρό και ανασφαλές κλίμα για επενδύσεις.
Η αγορά κρατιέται με στηρίξεις και... δεκανίκια στη ζώνη των 620 μονάδων, όμως κάθε άλλο παρά κλίμα εμπιστοσύνης καλλιεργείται.
Παρ' ότι μια πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών θα ήταν εποικοδομητική για την αγορά, όπως οι περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές συμφωνούν, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις και τον ορθολογισμό, εντούτοις, η τρέχουσα συγκυρία μάλλον επιβαρύνει την κατάσταση.
Μέσα σ'' ένα περιβάλλον ανασφάλειας, φθοράς και... τοξικότητας, η αγορά παρουσιάζει μουδιασμένο προφίλ, καθώς κανένα χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε ενεργητικού τύπου πρωτοβουλίες και αύξηση ρίσκου.
Και όλα αυτά, ενώ το επενδυτικό κλίμα διεθνώς είναι βελτιωμένο. Στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας καταγράφηκε (και) σήμερα νέα βελτίωση, στον απόηχο της χθεσινής πετυχημένης δημοπρασίας 15ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, στην οποία καταγράφηκε ζήτηση – ρεκόρ. Η Ιταλία άντλησε χθες 10 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη στην ιστορία της πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου, με τη συνολική ζήτηση να ξεπερνά τα 35,5 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, το κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, ο Xetra DAX πλησιάζει εκ νέου τις 11.000 μονάδες, ενώ η αγορά – οδηγός του παγκόσμιου συστήματος, η Wall Street, συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον ένα 10ήμερο.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο Dow Jones να έχει επανέλθει στις 24.180 μονάδες μετά από πολλές συνεδριάσεις, ο δείκτης Nasdaq μετά από καιρό πλησιάζει τις 7.050 μονάδες, ενώ ο πιο… βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο S&P 500, επανήλθε πάνω από τις 2.600 μονάδες.
Στον αντίποδα, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεασμένο από την πολιτική τοξικότητα, το «κρυφτούλι» και τους τακτικισμούς, δείχνει… φοβισμένο και ανήμπορο να κρατήσει ότι είχε κερδίσει τις πρώτες ημέρες του 2019.
Μετά από ένα διήμερο σημαντικών απωλειών, σήμερα Τετάρτη έγινε προσπάθεια να βγουν άμυνες και αναχώματα, ενώ «επιστρατεύτηκε» (ξανά) η Coca Cola HBC που έκλεισε με νέα άνοδο 1,41%, παρέχοντας στήριξη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 622,76 μονάδες χωρίς μεταβολή, έχοντας ενδοσυνεδριακά κινηθεί από το χαμηλό των 618,01 μονάδων έως το υψηλό των 627,06 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,10 εκατ. ευρώ, με τα 5,88 εκατ. ευρώ, ήτοι το 14% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Eurobank.
Αιτία για την «ακύρωση» της προσπάθειας αντίδρασης της αγοράς μετά το μεσημέρι ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με το συγκεκριμένο δείκτη να πέφτει πλέον στις 403,12 μονάδες με νέες απώλειες 2,09%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 401,73 μονάδων που ο κλάδος βρέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018.
O τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις, με τις αθροιστικές απώλειες πλέον να ξεπερνούν το 14,20%!
Η Alpha Bank υποχώρησε σε ποσοστό 4,19%, ύστερα από το -6,25% χθες, -3,86% τη Δευτέρα, -1,27% την περασμένη Παρασκευή και -2,40% την Πέμπτη! Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,22%, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν Εθνική και Eurobank, παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.
Στον κλάδο υπάρχει προβληματισμός, εν μέσω εξαιρετικά θολού τοπίου για το τι θα γίνει τελικώς με τα μοντέλα που εφαρμοστούν στα NPLs, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες, ενώ το πολιτικό ρίσκο ασφαλώς και επηρεάζει αρνητικά κάθε προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων.
Από εκεί και πέρα, στηρίξεις – πλην της Coca Cola HBC – έδωσαν μετοχές όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, Viohalco, OTE, Aegean Airlines και EXAE. Αντιθέτως, πιέστηκαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Fourlis, Grivalia Properties και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις -5,53% δέχτηκε η Intrakat, η Intralot -2,74%, J&P Άβαξ -2,57%, Intracom Holdings -1,33% και MLS -1,27%. Στον αντίποδα, κέρδη από 1% έως 4% είχαν τίτλοι όπως Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Κορδέλλου, Revoil (συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία το 2019), Λανακάμ, ΙΑΣΩ, Κρέτα Φάρμ, Αλουμύλ, Profile και Ιατρικό Αθηνών, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Μπήτρος, Frigoglass, Quality & Reliability, Centric, Κτήμα Λαζαρίδη και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.