Με τις δυσμενείς ειδήσεις αναφορικά με τον κορονοϊό να κλιμακώνονται με νέα κρούσματα στην Ελλάδα, κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση σε ολόκληρο το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέες ισχυρές απώλειες έως και 3%, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται καταιγισμό πωλήσεων, με το Γ.Δ. πολύ κάτω από τις 800 μονάδες.
Τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα φέρνουν ντόμινο ανησυχίας σ' όλη την κοινωνία, επηρεάζοντας νομοτελειακά το οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενώ η ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα, σηματοδοτεί το στίγμα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.
Αν κάτι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνική αγορά ακόμη και από από τον ίδιο τον κορονοϊό, αυτό είναι οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε μια οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων (τουρισμός-ναυτιλία-κατανάλωση), τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Ελλάδα, παρ' ότι απέχει πολύ ακόμη από αυτό το σημείο, ωστόσο το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, σπεύδει να τιμολογήσει τον κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό γίνεται με τρόπο που μπορεί να δείχνει υπερβολικός.
Βεβαίως, όταν μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές βυθίζονται σε ποσοστά έως 3% όπως γίνεται σήμερα με τις αγορές των DAX, CAC 40 και FTSE 100, τότε η μικρή περιφερειακή ελληνική αγορά, εύλογα υπερβάλει στον πανικό και την πτώση.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 776 μονάδες καταγράφοντας συντριπτική πτώση 4%, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται ύστερα από τις πληροφορίες για κλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και το σύνθημα για την ακύρωση των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 76 εκατ. ευρώ, ενώ συνθήκες sell off επικρατούν σχεδόν σε όλο το φάσμα του FTSE 25 και των τραπεζών, αλλά και στο χώρο του Mid Cap. ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρούν άνω του 8%, άνω του 7% χάνουν οι Eurobank, EXAE και Fourlis, άνω του 6% οι Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Εθνική, ενώ μεγάλες είναι οι πιέσεις σχεδόν σε όλο τον Large Cap.
Στον Mid Cap η MIG υποχωρεί 11,34%, η Autohellas που έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό υποχωρεί σε ποσοστό 7,45%, ενώ πολύ μεγάλες πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Intralot, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Profile, Κέκροπας, Attica Bank, Intrakat κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 13 μετοχές ενισχύονται έναντι 102 που υποχωρούν χαμηλότερα.