Με τη σύγχυση και τον πανικό να είναι – διεθνώς – τα κυρίαρχα στοιχεία που οριοθετούν τις κινήσεις των επενδυτών, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκαν εκ νέου σε γενικευμένο ξεπούλημα την Πέμπτη, οδηγώντας και το ελληνικό χρηματιστήριο σε νέα μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,24% και το Γενικό Δείκτη πολύ κάτω από τις 800 μονάδες.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη... συγχορδία σύγχυσης και πανικού που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις την παγκόσμια επενδυτική και χρηματιστηριακή κοινότητα, με φόντο τις εξελίξεις με τον κορονοϊό που δείχνει να αποτελεί την... τέλεια καταιγίδα, προξενώντας κλυδωνισμούς που παραπέμπουν σε ημέρες Lehman Brothers.
Είναι σαφές ότι οι αγορές προεξοφλούν δυσμενές «γύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και ανακοπή του momentum σε πλήθος κλάδων, ενώ – παρ' ότι δεν μπορεί να ζυγιστεί με αμιγώς τεχνοκρατικούς όρους η επίπτωση του κορονοϊού – είναι σαφές ότι προεξοφλείται κατάσταση κοντά στην πανδημία, κάτι που αφήνει άλλωστε και ανοικτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για μια αλυσιδωτή κατάσταση – ντόμινο, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και να «ζυγίσει» ούτε κατά 50% το μέγεθος της ζημιάς στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και ευρύτερα στο χώρο του τουρισμού, όμως το «χτύπημα» ήδη είναι μεγάλο σε τουρισμό, ναυτιλία, εμπόριο και αερομεταφορές.
Τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα φέρνουν ντόμινο ανησυχίας σ' όλη την κοινωνία, επηρεάζοντας νομοτελειακά το οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενώ η ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα, σηματοδοτεί το στίγμα (εσωστρέφειας και μείωσης της κατανάλωσης) που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.
Αν κάτι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνική αγορά ακόμη και από από τον ίδιο τον κορονοϊο, αυτό είναι οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε μια οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων (τουρισμός-ναυτιλία-κατανάλωση), τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Ελλάδα, παρ' ότι απέχει πολύ ακόμη από αυτό το σημείο, ωστόσο το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, σπεύδει να τιμολογήσει τον κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό γίνεται με τρόπο που μπορεί να δείχνει υπερβολικός.
Από την άλλη πλευρά ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι συνολικά η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν βίαια το θετικό σενάριο ανάκαμψης στο οποίο έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ξένοι επενδυτές. Ένα “ασύμμετρο” πλήγμα σε ναυτιλία, τουρισμό και κατανάλωση που αποτελούν βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες, είναι πιθανόν να φέρει τα πάνω κάτω και να αποδυναμώσει αισθητά τα σενάρια ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά.
Η κατάσταση στην Ιταλία που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο από πλευράς εξαγωγών της χώρα μας, περιέπλεξε την κατάσταση και συνέβαλε στην όξυνση των ανησυχιών.
Συνάμα, ο ερχομός του κορονοϊού στην Ελλάδα και η αύξηση των κρουσμάτων, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και για τη χώρα μας, φέρνοντας νέο ντόμινο ανησυχίας, κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση σε ολόκληρο το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές σε απώλειες έως 4% και συνθήκες γενικευμένου ξεπουλήματος και τον Dow Jones να φτάνει γύρω στις 17:20 μ.μ. ώρα Ελλάδος να υποχωρεί έως και 950 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα παραδόθηκε σε άκριτες και πανικόβλητες ρευστοποιήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε με έμφαση τις 800 μονάδες, αλλά κατακρημνίστηκε στις 768,83 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,24% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 815,63 μονάδες (+0,53%). Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά ενισχυμένη και έφτασε στα 128,6 εκατ. ευρώ! Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.949,42 μονάδες με πτώση 5,06%, ο τραπεζικός δείκτης κατακρημνίστηκε σε ποσοστό 9,16% με κλείσιμο στις 624,24 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.036,03 μονάδες με πτώση 6,01%!
Πρόκειται για μια κατάσταση που παραπέμπει σε άκριτο ξεπούλημα δίχως αύριο, με τεχνικά και άλλα δεδομένα να ακυρώνονται εντελώς, καθώς οι πωλήσεις των επενδυτών γίνονται υπό το κράτος πανικού. Στο χώρο των τραπεζικών η Πειραιώς υποχώρησε κατά 9,76%, η Alpha Bank -9,19%, η Eurobank -9,17%, η Εθνική -8,69% και η Attica Bank -14,81%!
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του FTSE 25, στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η ΔΕΗ χάνοντας 11,73%, η ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 9,38%, Ελλάκτωρ -8,49%, Aegean Airlines -8,24%, ΑΔΜΗΕ -7,82%, Jumbo 6,23%, ΕΥΔΑΠ -5,65%, ενώ πιέσεις άνω του 4% δέχτηκαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, ΟΛΠ, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα.
Στο χώρο του Mid Cap, πλην της Attica Bank, άνω του 10%, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν και οι τρεις μετοχές του ομίλου Intracom με τη μητρική να χάνει 10,46%, την Intrakat -13,98% και την Intralot -11,84%. Επίσης, η MIG υποχώρησε κατά 12,37%, η Πλαστικά Θράκης -8,45%, Ικτίνος -7,88% (μεγάλα προβλήματα στις πωλήσεις μαρμάρου στην Κίνα), AVAX -7,80%, Ολυμπιακή Τεχνική -7,60% κ.ο.κ.
Στο σύνολο της αγοράς, ήταν τέτοιο το κλίμα της αγοράς που 13 μετοχές είχαν πτώση από 10% έως 19,23%, 21 μετοχές έχασαν άνω του 9%, 41 υποχώρησαν άνω του 6% και 54 άνω του 5%. Συνολικά, μόνο 12 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 109 που υποχώρησαν.