Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από το πετρέλαιο

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από το πετρέλαιο

Σε αρνητικό έδαφος συνέχισαν να κινούνται και σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η υποχώρηση τις τιμής του πετρελαίου για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχών του ενεργειακού τομέα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκού Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του υποχωρώντας 0,82% στις 340,46 μονάδες και τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και εκείνων με αντικείμενο το φυσικό αέριο, οι οποίες κατέγραψαν πτώση 2,47% συνολικά μετά τη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου κάτω και από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,29% και ολοκλήρωσε στις 10.740 μονάδες, γαλλικός CAC 40 έχασε 45 μονάδες ή 0.95% και έκλεισε στις 4.764 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε στις 6.701 μονάδες με πτώση 1,06%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB εμφάνισε απώλειες 0,26% κλείνοντας στις 18.644 μονάδες, ενώ «χαμένος της ημέρας» ήταν ο ισπανικός IBEX 35 που κατέγραψε πτώση 1,27% στις 8.700 μονάδες.

Στα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα προχωρήσει αύριο σε αύξηση των επιτοκίων της, ενημερώνοντας παράλληλα για τις προθέσεις της όσον αφορά στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οι επενδυτές αναμένουν ακόμα την ομιλία του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στην οποία ενδέχεται να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, στο μέτωπο του Brexit, χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις με τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της Τερέζα Μέι, αλλά όχι και της κυβέρνησής της, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.