Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού από την Κίνα να εντείνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, ενώ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα ξανά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,63% στις 416,8 μονάδες, με τον ευρέως εκτεθειμένο στην Ασία τομέα της τεχνολογίας να χάνει άνω του 1%.
Παρομοίως κινούνται και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,85% και να κινείται στις 13.231 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει πτώση 1,02% στις 5.892 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 0,5% στις 7.446 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,96% και βρίσκεται στις 23.931 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στις 9.510 μονάδες με πτώση 0,37%.
Στο μέτωπο του κορονοϊού, οι νεκροί έχουν ανέλθει πλέον στους 170 ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ΙΚΕΑ και Google ανακοίνωσαν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων τους στη χώρα, ενώ οι κινεζικές αρχές ακύρωσαν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, Οο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία του κορονοϊού 2019-nCoV αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.
Περαιτέρω πίεση στις αγορές ασκεί μετοχή της Shell η οποία πραγματοποιεί βουτιά 4,1%, 'έπειτα από την απότομη πτώση 23% στα καθαρά κέρδη του 2019 που ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός, επικαλούμενος τις μακροοικονομικές συνθήκες καθώς τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ζημιές ύψους 5,27 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Deutsche Bank για το 2019, συμπληρώνοντας τέσσερα ζημιογόνα έτη στα τελευταία πέντε, ωστόσο τα αποτελέσματά της κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών και η μετοχή της ενισχύεται άνω του 1%.
Σε «βαθύ κόκκινο» και η Ασία
Νωρίτερα σήμερα, με μεγάλες απώλειες είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους και οι ασιατικοί δείκτες καθώς αυξάνονται τα θύματα του κορονοϊού.
Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Ταιβάν όπου Taiwan Weighted πραγματοποίησε βουτιά 5,75% με τη μετοχή της Foxconn, βασικού προμηθευτή της Apple, να κατρακυλά κατά σχεδόν 10% αφότου έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία των εργοστασίων της στην Κίνα παραμένουν κλειστά λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.