Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεχίζει τις συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου, επιλεκτικών ρευστοποιήσεων και ήπιας διαχείρισης κεκτημένων το ελληνικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμού επενδυτικού πλάνου από την πλευρά των ισχυρών.
Η απουσία νέων αγοραστών και η στάση αναμονής των ισχυρών, είναι παράγοντες που επιδρούν στην αγορά, η οποία αυτό το διάστημα ελέγχεται από τους λίγους πωλητές, χωρίς όμως να χάνει κρίσιμες στηρίξεις και χωρίς γενικά να αλλοιώνεται η ευρύτερη τεχνική εικόνα αλλά ούτε να πλήττεται η ψυχολογία.
Η αγορά – επαναλαμβάνουμε – βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο περιμένοντας το επόμενο διάστημα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και όλες τις άλλες εξελίξεις ώστε να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική.
Η συσσώρευση και η στάση αναμονής και ευρύτερης σταθεροποίησης είναι κάτι λογικό για την αγορά σύμφωνα με τους αναλυτές, ύστερα από το ιλιγγιώδες ράλι του πρώτου 8μήνου, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση παγκόσμια από πλευράς αποδόσεων.
Από την άλλη πλευρά, οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν άλλαξαν την εικόνα ούτε του Χ.Α. αλλά ούτε των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όμως οδήγησαν σε σε νέο ράλι αποκλιμάκωσης όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Ο Μ. Ντράγκι λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ ρίχνει στην αγορά 20 δισ. ευρώ το μήνα, με στόχο να τονώσει την εμπιστοσύνη και να μετριάσει την αβεβαιότητα, σε μία συγκυρία που η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και οι ανησυχίες για το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο κυριαρχούν.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν πολύ κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που προχωράει η Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2016.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που και οι τρεις δείκτες της Wall Street - μετά την «περιπέτεια» του Αυγούστου – βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους, επιβεβαιώνοντας ότι το πιο μακροχρόνιο και ανθεκτικό bull market όλων των εποχών καλά κρατεί...
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 850,55 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,79%, έχοντας κίνηση μόλις δέκα μονάδων, με υψηλό στις 858,53 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα και χαμηλό στις 848,54 μονάδες γύρω στις 15:30 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα γνώριμα εσχάτως επίπεδαδ των 51,68 εκατ. ευρώ, με 2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ 16,44 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.111,83 μονάδες με πτώση 0,75%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 782,24 μονάδες με απώλειες 0,91%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.333,93 μονάδες με απώλειες 0,95%.
Στις τράπεζες απώλειες 1,26% είχε η Alpha Bank με τις υπόλοιπες σε μικρότερη υποχώρηση, ενώ στο χώρο των blue chips μόνο οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης έκλεισαν θετικά. Απώλειες άνω του 3% κατέγραψε η Aegean Airlines, άνω του 2% υποχώρησαν οι Viohalco, Motor Oil και Fourlis, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.
Στο χώρο του Mid Cap, θετικά ξεχώρισαν οι Intarkat και Intralot με άνοδο 4,98% και 1,41% αντίστοιχα, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Profile, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, MIG, AVAX, Attica Bank, Πλαίσιο, Νηρέας κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.