Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τις εγγενείς και δομικές αδυναμίες επιβεβαιώνει διαρκώς το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στις ημέρες πτώσης των διεθνών αγορών ακολουθεί ιδιαιτέρως πρόθυμα, ενώ στις ανοδικές αντιδράσεις, υστερεί καταφανώς. Σε μια συγκυρία που υπάρχουν νέα, υπάρχουν ειδήσεις, υπάρχει κινητικότητα, με ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων, έγκριση δόσης κ.α., η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να βγάλει ουσιαστική αντίδραση, ούτε στο ελάχιστο.
Το προηγούμενο διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη το Χ.Α. αντέδρασε απολύτως νωθρά και άρρυθμα, κερδίζοντας μόλις +0,55% και +0,57% αντίστοιχα, κλείνοντας μάλιστα χθες στο χαμηλό ημέρας, παρ' ότι έφτασε έως το +1,37%! Και όλα αυτά, σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν άνω του 1,50%, ενώ το Χ.Α. προέρχονταν από 9ήμερο πτωτικό σερί, που είναι ρεκόρ 4ετίας για την ελληνική αγορά!
Ο προβληματισμός για τις τράπεζες παραμένει, όπως και το αν θα χρειαστούν και πότε νέα κεφάλαια και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η αγορά αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε συμπαγές και ανθεκτικό momentum.
Παράλληλα, η αγορά, κοιτάζοντας μπροστά διακρίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος το καλοκαίρι, οικονομία, τράπεζες και κυβέρνηση θα βρεθούν... μετέωρες σε μια νέα πραγματικότητα.
Ασχέτως με τις εξαγγελίες περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότερο διεθνείς αναλυτές και διαχειριστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Διαβλέπουν… γύμνια από πλευράς εγγυήσεων για το πως μπορεί να πορευτεί η χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.
Όλα αυτά προβληματίζουν τους ξένους διαχειριστές που δύσκολα αναλαμβάνουν νέα σημαντικά ρίσκα στην ελληνική αγορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου που άλλαξε το σκηνικό και το προφίλ κινδύνου στην ελληνική αγορά, μειώθηκε κατακόρυφα ο ημερήσιος τζίρος.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο, σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 784 μονάδες με πτώση 1,26%, ενώ σε χαμηλό τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών που φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ. Σχεδόν καθολική είναι η πτώση στο χώρο του FTSE 25, ενώ «επιστρατεύεται» ξανά η leader Coca Cola HBC που γύρισε θετικά παρέχοντας κάποια στήριξη…
Νέες πιέσεις ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να υποχωρεί 3,70%, τη Eurobank -2,49%, την Εθνική -2,30% και την Alpha Bank -1,52%. Στα blue chips ισχυρές πιέσεις άνω του 3% δέχονται χαρτιά όπως ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, άνω του 2% υποχωρούν οι Viohalco, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Grivalia Properties.
Κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα και στο χώρο του Large Cap είναι οι εξαιρετικά μικροί όγκοι, κάτι που μαρτυρά τη ρηχότητα της αγοράς, άρα και την ευκολία «αλλαγής» του σκηνικού, αν και εφόσον υπάρξουν κάποιες κινήσεις, και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Παρόμοια εικόνα πτώσης και στο χώρο του Mid Cap, όπου πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως MIG, Cenergy Holdings, Attica Bank, J&P Άβαξ, Intracom, Ελλάκτωρ, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Υγεία, Intralot και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 21 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.