Ερήμην του διεθνούς κλίματος κινήθηκε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα ανόδου για τους δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, το Χ.Α. έδειξε ευάλωτο στην ανασφάλεια, φτάνοντας να υποχωρεί έως και 1,57%, κλείνοντας στο τέλος στις 630,72 μονάδες με πτώση 0,36%.
Ήταν μια συνεδρίαση σύγχυσης, φημολογιών και αναταράξεων, ενώ το γεγονός ότι η αγορά δεν έχει βάθος, την καθιστά ευάλωτη σε κάθε είδους σενάρια. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι τράπεζες έφτασαν να υποχωρούν έως 9,63%, όμως στο τέλος περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους, ενώ είναι θετικό ότι κρατήθηκαν – έστω και οριακά – οι 630 μονάδες από το Γενικό Δείκτη.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε δυναμικά φτάνοντας έως το υψηλό των 641,60 μονάδων (+1,39%) στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα, γυρνώντας μετά το μεσημέρι σε πτώση, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 623,02 μονάδες (-1,57%). Η συνολική διακύμανση για το Γ.Δ. ήταν 18,58 μονάδες, ή ποσοστό 2,94%.
Ο FTSE 25 είχε επίσης παρόμοια διακύμανση, καθώς αρχικά έφτασε έως το +1,39% πιάνοντας τις 1.550,04 μονάδες, όμως γύρισε πτωτικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 1.502,04 μονάδες (-1,73%) για να κλείσει στο τέλος στις 1.522,05 μονάδες με πτώση 0,44%.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 2,73% και να υποχωρεί έως και 4,80%, όμως έκλεισε τελικώς στις 336,40 μονάδες με πτώση 2,07% και συνολική διακύμανση 7,53%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα γνώριμα επίπεδα όλου του τελευταίου διαστήματος φτάνοντας στα 51,9 εκατ. ευρώ, με τα 13,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ 9,32 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από 18% του συνόλου, ήταν πακέτα στον ΟΤΕ, ενώ ένα έγινε και στην Jumbo.
Όλα αυτά, σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται άνω του 1%, ενώ κέρδη καταγράφει και ο ευρωπαϊκός νότος με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο +1,27%, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street κερδίζουν άνω του 1%, με τον Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος στη χώρα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας, με τις επιπτώσεις να μην είναι αδύνατον να μετρηθούν πλήρως και αναμένεται να φανούν τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, έχει φέρει φόβους για νέα κατά τόπους lockdowns, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.
Οι επιπτώσεις της χαμένης χρονιάς στον τουρισμό θα είναι μεγάλες, το επίπεδο της ύφεσης επίσης μεγάλο, κάτι που θα επηρεάσει τις τράπεζες, με αύξηση επισφαλειών και πολλά άλλα.
Μέσα σ’ ένα περιβάλλον σύγχυσης, ανασφάλειας και φημών λοιπόν, η Πειραιώς έφτασε να υποχωρεί έως και 9,63% για να κλείσει τελικά στο -2,98%, ενώ απώλειες άνω του 5% έφτασε να καταγράφει και η Εθνική που τελικώς υποχώρησε κατά 2,11%. Πτώση άνω του 2% είχαν επίσης οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΕΛΠΕ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.
Στο χώρο του Mid Cap, απώλειες 6,32% είχε η Intrakat, στο -4,28% η Πλαστικά Θράκης, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Attica Bank, MIG, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, AVAX, Πλαίσιο, Autohellas και Profile. Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, πτώση είχαν μετοχές όπως Ιντεάλ, Lavipharm, Εβροφάρμα, Forthnet, Μουζάκης, Γενική Εμπορίου, Reds, Έλαστρον κ.α., ενώ στο σύνολο, 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.