Με τις ευρωπαϊκές αγορές να βυθίζονται έως 2,80% και τις αγορές του ευρωπαϊκού νότου σε πτώση έως 2,70%, η ημέρα είναι άκρως αφιλόξενη για τους long ευρύτερα, κάτι που επηρεάζει και το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο που κινείται πτωτικά για 5η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 625 μονάδων με πτώση άνω του 1%, με τράπεζες και blue chips σε έντονες πιέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 625 μονάδες με πτώση 1,13%, κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά. O FTSE 25 βρίσκεται στις 1.506 μονάδες με πτώση 1,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί εκ νέου κατά 2,75% στις 314 μονάδες.
Η αγορά χάνει για 2η φορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις την κομβική ζώνη των 630 μονάδων, κάτι ασφαλώς που δεν είναι σύμπτωση, καθώς το «στέγνωμα» ρευστότητας και η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, φέρνει αρρυθμίες και απώλεια στήριξης.
Λόγω της αδυναμίας εισροής νέων κεφαλαίων, η αγορά καθίσταται πολύ ρηχή, με αποτέλεσμα ακόμη και με μικρές σχετικά κινήσεις, είτε πωλητών, είτε αγοραστών, να αλλάζει εύκολα η εικόνα. Υπάρχει ανακύκλωση διαρκώς των ίδιων κεφαλαίων τα οποία – ελλείψει ισχυρού και ευδιάκριτου καταλύτη – αρκούνται σε καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις, μιας έως τριών συνεδριάσεων.
Βεβαίως, η αξία συναλλαγών κινείται σε καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας έχοντας φτάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ χθες σε όλη τη συνεδρίαση ο τζίρος ήταν μόλις 24,6 εκατ. ευρώ και ήταν αρνητικό ρεκόρ 56 συνεδριάσεων, από τις 11 Μαΐου 2020.
Οι τράπεζες είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς από τις 2 του μηνός και χωρίς τη σημερινή πτώση έχουν απώλειες που ξεπερνούν το 15%! Παράλληλα, ο κλάδος εξακολουθεί να έχει τις διπλάσιες απώλειες συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη. Τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έχει απώλειες το 7μηνο του 2020 σε ποσοστό 31% και ο FTSE 25 είναι στο -33,61%, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση – συντριβή σε ποσοστό 63,45%!
Η κρίση του κορονοϊού, η αναστολή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας για μήνες, αλλά και η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, προοιωνίζουν δυσμενείς εξελίξεις και για τον τραπεζικό κλάδο, με επιπλέον «φόρτωμα» τοξικών και κόκκινων δανείων, σε μια συγκυρία που είχε μπει υπάρξει βελτίωση σ’ αυτόν τον τομέα, ύστερα από σκληρή προσπάθεια όλα τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα λοιπόν, απώλειες 3,80% έχει η Eurobank, άνω του 2% υποχωρούν οι ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Viohalco, Lamda Development και Fourlis, ενώ άνω του 1% πιέζονται οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΟΛΠ, Motor Oil, EXAE και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι Σαράντης, Τιτάν, Jumbo και οριακά η Coca Cola HBC.
Η μετοχή της Τιτάν παίρνει ώθηση από τα βελτιωμένα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το 1ο εξάμηνο του 2020, όπου υπήρξε σημαντική βελτίωση στην τελική γραμμή, με καθαρά κέρδη 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Η διοίκηση με καλές κινήσεις περιόρισε το κόστος, ενώ έκανε και άλλες προσαρμογές στο management δείχνοντας ευελιξία μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες λόγω του Covid – 19 σ’ όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.
Στον Mid Cap, η εικόνα είναι επίσης αρνητική για την πλειονότητα των μετοχών. Άνω του 3% υποχωρούν τίτλοι όπως Cenergy Holdings και Attica Bank, στο -2,64% η AVAX, ενώ πλέον του 1% χάνουν οι ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 61 που υποχωρούν.