Σε ρυθμούς έντονου sell off κινείται και σήμερα η τουρκική λίρα, με τις απώλειες να αγγίζουν το 5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομία της χώρας.
Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα έφτασε σε χαμηλό εβδομάδας σε σχέση με το αμερικανικό, στις 6,8396 λίρες ανά δολάριο, πλησιάζοντας ξανά στο ιστορικό χαμηλό που είχε καταγράψει νωρίτερα τον Αύγουστο, στις 7,2149 λίρες ανά δολάριο.
Τις απώλειες φαίνεται να διεύρυνε και δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής διοικητής και μέλος της κεντρικής τράπεζας, Erkan Kilimci, πρόκειται να παραιτηθεί.
Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.
«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο», σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.
Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.
Πλέον, η λίρα υποχωρεί 4,7% στις 6,78 λίρες, ενώ έχει χάσει σχεδόν 9% της αξίας της την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο μήνα έχει υποχωρήσει κατά 25%, στη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει από την οικονομική κρίση του 2001.
Σημειώνεται ότι χθες, σε έκθεσή της η JP Morgan υπογράμμισε τον κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της πληττόμενης από την κρίση τουρκικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» επισημαίνει στην ανάλυσή της η JPMorgan, καθώς η χώρα θα χρειαστεί «ανανεώσει» χρέος ύψους 180 δισ. δολαρίων όπως είχε ήδη αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch και είχε μεταδώσει το liberal.gr.
Σύμφωνα με την JPMorgan, στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στα οποία αναφέρεται η ανάλυση δείχνουν ότι μόνο για το υπόλοιπο του 2018 απαιτούνται περίπου 32 δισ. δολάρια, ενώ ωριμάνσεις μεγάλων ποσών προβλέπονται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.
Ακόμα η έκθεση εκτιμά ότι καθώς διεθνείς τράπεζες είναι πιθανόν να μειώσουν, έστω τμηματικά, την έκθεσή τους στην Τουρκία, η επιμήκυνση αποπληρωμών των βασικών κεφαλαίων των δανείων μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση για κάποιες επιχειρήσεις.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.