Μια νέα κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο... μαύρο κουτί καλούνται να διαχειριστούν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και σύσσωμη η επενδυτική βιομηχανία, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει αλλάξει εντελώς το status quo σε αγορές, κοινωνίες, κυβερνήσεις, οικονομίες και επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Με την υγεία των πολιτών – σε όλο τον κόσμο - να προέχει από κάθε άλλη οικονομική, επενδυτική ή άλλου τύπου προτεραιότητα, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί αναλαμβάνουν δράση, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της «αλυσίδας» μετάδοσης του ιού.
Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερες χώρες σταματάει μετά από πολλές δεκαετίες την... κανονική ροή της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διακόπτεται η αεροπορική σύνδεση Ευρώπης και Αμερικής, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα!
Οι χώρες σταματούν την επικοινωνία και την ταξιδιωτική σύνδεση μεταξύ τους, η Ιταλία βρίσκεται στην απόλυτη καραντίνα με παύση οποιασδήποτε επιχειρηματικής ή εμπορικής δραστηριότητας με στόχο να «σπάσει» την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού, ενώ ολοένα και περισσότερα κράτη, σταματούν – δια νόμου – τα ταξίδια.
Μια... καινούρια και άγνωστη πραγματικότητα είναι ήδη εδώ, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει πόσο καιρό θα διαρκέσει, τι επιπτώσεις θα έχει, πως θα επιδράσει στις κοινωνίες ευρύτερα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όταν υπάρξει ανάσχεση των περιοριστικών μέτρων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, τα... βιβλία ξαναγράφονται σ' ότι αφορά το ιστορικό πτώσης των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, καθώς τα φαινόμενα που παρουσιάζονται τώρα, με τη μαζικότητα στις πωλήσεις, την ταχύτατη αποδόμηση αλλά και την... οικουμενικότητα της κατάρρευσης όλων των επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο, commodities) δεν έχουν προηγούμενο.
Εντός αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών, ασφαλώς καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει στις αγορές ούτε και στο Χ.Α., δεδομένου ότι κυρίαρχη δύναμη είναι το συναίσθημα και ο πανικός, που οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενη πτώση.
Εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί (και) σήμερα τη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών, καταγράφοντας ακόμη πιο μεγάλες απώλειες δεδομένου ότι είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 544 μονάδες με πτώση 9,58%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 63 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο καταιγισμός πτώσης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και η πληθώρα των εντολών πώλησης, «κόλλησε» το σύστημα, δεδομένου ότι στις 23 από τις 25 μετοχές του FTSE ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), ενώ τα πρώτα στοιχεία της συνεδρίασης πέρασαν μετά το πρώτο τετράλεπτο! Πρόκειται για σπάνιο σύμπτωμα που παρατηρείται μόνο σε ακραίες καταστάσεις όπως η τωρινή.
Ο FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.404 μονάδες με πτώση 8,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει και τις 400 μονάδες πέφτοντας στις 394 μονάδες με νέες απώλειες 10,69%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 13,81%! Σύσσωμος ο FTSE 25 κινείται πτωτικά, όπως και όλος ο Mid Cap.
Στις τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική υποχωρούν άνω του 15%, διψήφια πτώση έχουν οι ΔΕΗ, Aegean Airlines, Motor Oil και Eurobank, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola HBC, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και Viohalco.
Στο χώρο του Mid Cap, πτώση άνω του 10% έχουν μετοχές όπως Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, AVAX, Intracom Holdings, Ικτίνος, Κέκροπας και Intralot, ενώ αυξημένες είναι οι πιέσεις και σ' όλες τις υπόλοιπες μετοχές. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 11 μετοχές ενισχύονται έναντι 105 που υποχωρούν, ενώ περίπου 50 μετοχές υποχωρούν από 5% έως 19,84%!
Βουτιά» άνω του 8% στις ευρωπαϊκές αγορές
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν για ακόμα μία ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 7,7%, με τις μετοχές του κλάδου των ταξιδιών και αναψυχής να βυθίζονται άνω του 10%.
Στη Γερμανία ο DAX βυθίζεται κατά 8,3% και κινείται στις 9.562 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει επίσης 8,98% και βρίσκεται στις 4.197 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 7,8% στις 5.415 μονάδες.
Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 7,9% και υποχωρεί στις 16.516 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 πέφτει κατά 8,9% στις 6.768 μονάδες.
Στις εταιρείες, τo μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι μετοχές των αεροπορικών, με τη μετοχή της Air France KLM η οποία έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, να υποχωρεί κατά 15%. Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, καταγράφουν απώλειες 9,5%, ενώ ο τίτλος της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival χάνει σχεδόν 10%.
Sell off και στην Ασία
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές, λίγες ώρες αφότου ο Dow Jones εισήλθε σε περιοχή bear και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει επισήμως την εξάπλωση του κορονοϊού ως πανδημία.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 23.553 μονάδες με πτώση 5,86%, έχοντας υποχωρήσει πλέον περισσότερο από 20% από το πρόσφατο υψηλό του που σηματοδοτεί την bear market.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei χάνει 856 μονάδες ή 4,41% και κινείται στις 18.559 μονάδες με το νόμισμα γεν που απο τους επενδυτές χαρακτηριζεται ως επενδυτικό καταφύγιο να ενισχύεται σημαντικά.
Στην Κίνα, οι απώλειες είναι μικρότερες με τη χώρα να φαίνεται ότι έχει αρχίσει να περιορίζει την έξαρση του ιού. Ο Δείκτης Shangai χάνει 1,86% στις 2.913 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί κατά 4,72% στις 1.818 μονάδες.