Επέστρεψαν με σφοδρότητα οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο καταγράφει νέες ισχυρές απώλειες άνω του 3%, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά μεγάλης μεταβλητότητας, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διακύμανση άνω του 6%, επιβεβαιώνοντας τη διαταραγμένη ψυχολογία των επενδυτών, σε μια συγκυρία με ελάχιστη ορατότητα και σχεδόν μηδενική ικανότητα προεξόφλησης.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται στη χώρας μας αλλά κυρίως τα δραστικά μέτρα ευρύτερης καραντίνας ως μέτρο ανάσχεσης και περιορισμού της επέκτασης του κορονοϊού, σε κάθε περίπτωση είναι ένα σοκ για όλη την κοινωνία και την αγορά γενικότερα. Το κλείσιμο όλων των σχολείων για 14 ημέρες και όλες οι άλλες περιχαρακώσεις και απαγορεύσεις που λαμβάνονται, πιστοποιούν ότι – και στη χώρα μας –η κατάσταση σοβαρεύει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία της ευρύτερης αγοράς, της κατανάλωσης και όλης της οικονομικής δραστηριότητας.
Πέρα από το διεθνές κλίμα, η αγορά προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις για τον τουρισμό, την κορυφαία βιομηχανία της χώρας, που είναι ζωτική για τα δημόσια έσοδα αλλά και τη «ζωή» πληθώρας κλάδων που κινούνται πέριξ της τουριστικής βιομηχανίας και σ' όλη την «αλυσίδα» παροχής συνδεόμενων υπηρεσιών.
Παράλληλα, η πραγματικότητα ήρθε να αλλάξει – ή να σκεπάσει - βίαια την ατζέντα της κυβέρνησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Προσφυγικό – μεταναστευτικό και κορονοϊός, παραμέρισαν τις άλλες προτεραιότητες, καθώς εξυπακούεται ότι η υγεία των πολιτών και η ασφάλεια της χώρας είναι τα πρώτιστα ζητούμενα. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι... κανονικότητα και απέχει πολύ από το να ονομαστεί έτσι.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, εύλογα το πλήγμα στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ήδη μεγάλο με το Γενικό Δείκτη να χάνει περίπου 350 μονάδες από τα υψηλά των 948,64 μονάδων που έκλεισε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, υποχωρώντας περίπου 34% έκτοτε, με τη μεγάλη ζημιά βεβαίως να έχει γίνει τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις.
Σήμερα, σε μια ημέρα μεγάλης μεταβλητότητας ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 604 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,73%, παρ' ότι στο ξεκίνημα έφτασε να κερδίζει έως 1,90%, όταν ανήλθε στις 640,17 μονάδες! Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ.
O FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.539 μονάδες με πτώση 3,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 454 μονάδες με πτώση 3,49% έχοντας διακύμανση 7,47%! Στο χώρο του Large Cap το πρώτο μισάωρο καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη με σχεδόν όλες τις μετοχές σε άνοδο, όμως πλέον οι περισσότερες μετοχές δέχονται πολύ αυξημένες πιέσεις.
Πτώση άνω του 8% καταγράφουν οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development, άνω του 7% υποχωρούν οι ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ πτώση από 4% έως 7% καταγράφουν μετοχές όπως Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Εθνική, ΟΤΕ, Aegean Airlines και Μυτιληναίος.
Στο χώρο του Mid Cap απώλειες άνω του 6% έχουν μετοχές όπως Cenergy Holdings και Attica Bank, ενώ πιέσεις δέχονται και οι Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Quest Συμμετοχών, MIG, Profile, Intrakat, Κρι Κρι και Intralot.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι ο τζίρος μετά από έντεκα διαδοχικές συνεδριάσεις που κυμάνθηκε σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ φτάνοντας έως τα 182 εκατ. ευρώ, έπεσε στα 86,75 εκατ. ευρώ σήμερα, με τα 8,15 εκατ. ευρώ σε πακέτα και συνολικά 83 εκατ. ευρώ στον FTSE 25...