Σε ηπιότερους ρυθμούς έναντι της συνεδρίασης της Τρίτης κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά εύλογα κάνει κινήσεις εξισορρόπησης, αποφόρτισης και αφομοίωσης των νέων δεδομένων, χωρίς όμως να υπάρχουν ισχυρές κινήσεις ρευστοποιήσεων.
Αυτό, κρίνεται απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι η αγορά πολύ εύκολα – για τα δεδομένα της – έφτασε σε υψηλά 22 μηνών χθες, πιστοποιώντας ότι έχει περιθώρια αλλά και δυνάμεις να παρουσιάσει αρκετά καλύτερη εικόνα από αυτή που παρουσίαζε εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Η αγορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ήταν απολύτως εγκλωβισμένη στις πολιτικές παλινωδίες και κωλυσιεργίες, μένοντας στο περιθώριο του διεθνούς ράλι, πληρώνοντας το ρίσκο χώρας, κάτι που δημιουργούσε ένα αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον.
Η κατ' αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί, αν δεν αλλάξει κάτι, δύναται να αναβαθμίσει ολόκληρο το επενδυτικό προφίλ της χώρας, να διαφοροποιήσει τα δεδομένα για τις τράπεζες και ασφαλώς να αλλάξει επίπεδο σε ότι αφορά τις δυνατότητες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Αυτό άλλωστε καθρεφτίστηκε και χθες με το ράλι αποφόρτισης στα ομόλογα που κατήλθαν σε χαμηλά 3ετίας και στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2014, όπως επίσης καθρεφτίστηκε στο ράλι των τραπεζικών μετοχών.
Πάντως, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλα «αδειάσματα» ούτε στις τράπεζες ούτε σε άλλες μετοχές, κάτι που πιστοποιεί ότι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι κάτι αλλάζει, ενώ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η αγορά κρατά με ευκολία τη ζώνη των 700 μονάδων, την οποία κατέκτησε την περασμένη Παρασκευή μετά από 17 μήνες.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης αρχικά ξεκίνησε με πολλαπλές εναλλαγές προσήμων πέριξ των 730 μονάδων, όμως πλέον βρίσκεται στις 735 μονάδες με άνοδο 0,27%, βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις σε μη τραπεζικά blue chips που έχουν – ξανά – θετική εικόνα.
Αντιθέτως, εύλογα ηπιότεροι είναι οι ρυθμοί στο τζίρο που διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ και σε καμιά περίπτωση δε θα πιάσει τη χθεσινή επίδοση των 158,77 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος του 2017.
Στις τραπεζικές μετοχές καταγράφηκαν αρχικά ελεγχόμενες κινήσεις διόρθωσης, κατοχύρωσης των κερδών και αποφόρτισης, χωρίς όμως μεγάλες ή βίαιες κινήσεις που θα αλλοίωναν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Σταδιακά, οι τράπεζες (πλην Eurobank) πέρασαν σε θετικό έδαφος.
Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα είναι ήπια θετική, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, πλην των σημαντικών πιέσεων που δέχεται ο τίτλος της Ελλάκτωρ, που σημειώνει απώλειες έως 7,33%, λόγω των σημαντικών ζημιών ύψους 121,9 εκατ. ευρώ που παρουσίασε ο όμιλος στη χρήση του 2016, έναντι ζημιών 106,1 εκατ. ευρώ το 2015.
Κατά τα λοιπά, στο χώρο των blue chips για ακόμη μια συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει διάθεση βελτίωσης της αποτίμησής της, καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 2,79% στα 3,68 ευρώ, μετά το +3,58% χθες, το +3,33% της περασμένης Πέμπτης 27/4 και το +6,11% της προηγούμενης Τετάρτης! Θυμίζουμε ότι υπεγράφη η σύμβαση για το ομολογιακό 200 εκατ. ευρώ για την Επιχείρηση με τις μεγάλες τράπεζες.
Πλην της ΔΕΗ, θετική εικόνα στον FTSE 25 έχουν επίσης τίτλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος, Viohalco, Folli Follie, Jumbo, Grivalia Properties, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.
Η αγορά – εκτός των εξελίξεων στα δημοσιονομικά - εστιάζει και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, πιστοποιώντας ότι υπάρχουν αντανακλαστικά, έστω και ηπιότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι και οι μεγάλες πιέσεις στη μετοχή της J&P Άβαξ που έφτασε να χάνει έως και 15,71%, καθώς χθες το βράδυ ανακοίνωσε αποτελέσματα παρουσιάζοντας ζημιές 42,6 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 488 εκατ. ευρώ.
Στην ευρύτερη αγορά και ασχέτως κεφαλαιοποίησης, καλή εικόνα έχουν τίτλοι όπως Profile, Attica Bank, Χαλκόρ, ΕΥΔΑΠ, Γαλαξίδι και ΕΥΑΘ.
Όπως και να 'χει, η αγορά δείχνει να κρατά όλα τα τεχνικά της δεδομένα συντηρώντας με σχετική ευκολία τη ζώνη των 730-735 μονάδων, παρ' ότι μετά από ένα 6ήμερο διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, οι όποιες διορθώσεις είναι θεμιτές.
Φωτογραφία Sooc