Ειθισται το τέλος του έτους οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο να εδράζονται και στην βελτίωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων ενόψει του κλεισίματος των βιβλίων των θεσμικών επενδυτών ή των μεγάλων ιδιωτικών διαχειρίσεων. Σε μια χρονιά που δεν ήταν χρηματιστηριακά καλή για τις περισσότερες εταιρείες η προσπάθεια αυτή ενδεχομένως να μην έχει νόημα, ωστόσο στις θυγατρικές και όσες εταιρείες βρίσκονται κοντα στην αφετηρία εκκίνησης του 2020 ο λεγόμενος καλωπισμός των αποτιμήσεων αποσκοπεί σε κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα στην καθαρή θέση της μητρικής ή απλά στο να προστατευθούν κάποιες υπεραξίες ως το τέλος του έτους. Διότι τις μετοχές πολλοί εμίσησαν, το μπόνους υπεραπόδοσης ουδείς.
Αν κάποιος διαχειριστής έχει μια κερδισμένη υπέρβαρη θέση (ας πούμε κοντά στο 9 -10% του χαρτοφυλακίου του) έχει κάθε λόγο να «προστατεύει» την αποτίμηση του με την υποστήριξη της με παθητικές εντολές αγορών.
Δεν διαμορφώνει τιμή, ωστόσο λαμβάνει μέριμνες ώστε να υπάρχουν εντολές αγορών που θα επιβραδύνουν την πίεση από μια βραχυπρόθεσμη προσφορά.
Ειδικά την περίοδο των εορτών οι συναλλαγές μειώνονται και η διαδικασία του «ντυσίματος» του ταμπλό γίνεται σχετικά εύκολα και οικονομικά. Σε απλά ελληνικά το Window Dressing είναι μια πρακτική που προφυλάσει από ανεπιθύμητες – αρνητικές κυρίως- διακυμάνσεις και στο μέτρο του δυνατού πάντα- κλειδώνοντας μια απόδοση από την οποία βγαίνει το πολυπόθητο μπόνους υπεραπόδοσης. Αν φυσικά και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο έχει αποφέρει τα προσδωκώμενα.
Στην Ελληνική Αγορά έχουν συμβεί διάφορες «ασχήμιες» στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου σε παλαιότερες χρονιές. Ολίγον άγαρμπα μετοχές έχουν βρεθεί να ρεφάρουν απώλειες ακόμα και 15% από την αρχή της χρονιάς στις δημοπρασίες κλεισίματος της 31ης Δεκεμβρίου δίνοντας ένα καλό μεροκάματο από την απότομη άνοδο της τιμής σε όσους δεν έφυγαν για διακοπές.
Κοιτάζοντας την φετινή χρονιά σε σχέση με την παρουσία θεσμικών κεφαλαίων οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε συντριπτικές απώλειες μεταξύ 60% και 40%.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα δύο διυλιστήρια, μετοχές που η παρουσία θεσμικών κεφαλαίων είναι αρκετά έντονη.
Η Aegean στην οποία η Autohellas έχει ποσοστό 11% χάνει 48% ενώ και οι Επιχειρήσεις Αττικής (-33%) λόγω της σημαντικής συμμετοχής της MIG και της Τρ. Πειραιώς παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Η Τιταν βρίσκεται στο -24% και η Lamda στο -21% με την αύξηση κεφαλαίου να έχει πραγματοποηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Το βαρύ πυροβολικό της αγοράς, η Coca Cola είναι 20% χαμηλότερα, η οποία μαζί με το Jumbo (-20%) και τον ΟΠΑΠ (-17%) συνιστούν τους πυλώνες πολλών μετοχικών χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τον MSCI.
Σε απόσταση αναπνοής από το περυσινό τους κλείσιμο είναι η ο ΟΛΠ (-13%), η ΕΥΔΑΠ (-8%) και η Ευρωπαική Πίστη (-7%). ΟΤΕ και Ελλάκτωρ τέλος έχουν μικρές αποκλίσεις που εύκολα μπορούν να καλυφθούν στο τέλος εφόσον η τιμή δεν υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα υπάρχει μια ομάδα μετοχων που είναι θετικά φορτισμένη από το κλείσιμο της χρονιάς. Αυτοί που θα μαντέψουν σωστά θα εξασφαλίσουν ένα εύκολο κέρδος. Όμως όσοι είναι παλαιοί και έμπειροι στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα ξέρουν ότι «είναι δύσκολο το εύκολο κέρδος στις αγορές».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.