Είναι η στιγμή που ο πλανήτης συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πραγματική και σοβαρή απειλή. Κανείς δεν μπορεί να καθησυχάσει στην παρούσα φάση για την εξέλιξη που θα έχει εξάπλωση του κορονοϊού και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας θέτει τις αγορές σε συνθήκες «καραντίνας». Τόσο η Wall Street όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε φάση διόρθωσης, καταγράφοντας πτώση άνω του 10% από τα πρόσφατα ιστορικά τους υψηλά.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραλύουν, η Wall Street βιώνει τη χειρότερη εβδομάδα από το 2008 και η παγκόσμια οικονομία το χειρότερο τρίμηνο της δεκαετίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη την πτώση των μεγαλύτερων δεικτών, έχουν ήδη χαθεί από τα παγκόσμια χρηματιστήρια πάνω από 3 τρισ. δολάρια, ενώ από την οικονομική παραγωγή έχουν εξαϋλωθεί πολλά δισεκατομμύρια.
Μόνο στις συνεδριάσεις της Δευτέρας 24/2 και της Τρίτης 25/2 και μόνο από τον δείκτη S&P500 έγιναν καπνός 1,7 τρισ. δολάρια, ενώ από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά έχουν χαθεί πάνω από 2,2 τρισ. δολάρια. Όσο για τον Dow, ο δείκτης των βιομηχανικών κολοσσών έχει «γκρεμιστεί» με πτώση άνω των 3.000 μονάδων και πάνω από 11% από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε στις 12 Φεβρουαρίου. Η χθεσινή ήταν η έκτη διαδοχική κατρακύλα της Wall καθώς τα μηνύματα από τον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο είναι δυσοίωνα.
Η μία μετά την άλλη, μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για τον αντίκτυπο του κορονοϊού καθώς μετά την Apple και την Microsoft, χθες ήταν η σειρά της PayPal να… παραδεχθεί ότι θα χάσει τον στόχο του τριμήνου. Σοκ προκαλεί η προειδοποίηση της Goldman Sachs για μηδενική αύξηση κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων το 2020, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε Κίνα και ΗΠΑ.
Σοκ, όμως, προκαλεί και η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Από το επίπεδο των 64 δολαρίων που έφτασε στο αποκορύφωμα της έντασης ΗΠΑ-Ιράν την πρώτη εβδομάδα του έτους, το αργό υποχώρησε χθες στα 46,64 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση άνω του 27%, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πτώση του Brent από τα 70 δολάρια στα 50 δολάρια. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,266% και ο χρυσός παραμένει πάνω από τα 1.650 δολάρια.
Σε χθεσινή της έκθεση, η Capital Economics ανέφερε ότι στο βασικό σενάριο το παγκόσμιο ΑΕΠ θα δεχθεί πλήγμα της τάξης των 0,4 ποσοστιαίων μονάδων και αυτό εξαιτίας κυρίως της ζημιάς που θα υποστεί η κινεζική οικονομία. Αν επιβεβαιωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,4% το 2020 που σημαίνει ότι θα χάσει περί τα 430 δισ. δολάρια, καθώς η ανάκαμψη προς το τέλος του έτους θα αντισταθμίσει μέρος των απωλειών.
Όμως σε λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, κατά το οποίο ο ιός θα πλήξει και άλλες οικονομίες στο βαθμό που πλήττει την Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδύνει στο 2% που συνεπάγεται ότι ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 800 δις. δολάρια. Στο δυσμενές σενάριο, της παγκόσμιας πανδημίας όπου το παγκόσμιο εμπόριο θα «παγώσει» και οι χρηματαγορές θα «παραλύσουν» από την αβεβαιότητα, αρκετές χώρες θα βιώσουν νομισματική κρίση και ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι ανάλογος του 2009, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό οικονομικό κόστος του κορονοϊού θα αγγίξει τα 3 τρισ. δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της δηλώνει, δια στόματος του νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, «πολύ ανήσυχη» για την εξάπλωση του κορονοϊού, τονίζοντας ότι ενισχύεται η αβεβαιότητα αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και φυσικά για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ καταρτίζει ήδη πλάνο για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης. Οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν, μέσω των παραγώγων πάνω στο swap rate, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2020, όμως ακόμη δεν προεξοφλούν το δυσμενές σενάριο, στο οποίο είναι δεδομένο ότι η φαρέτρα νομισματικής πολιτικής – κυρίως της ΕΚΤ – δεν έχει άλλα εφόδια και συνεπώς θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που κρίνονται ακραίες και έκτακτες.