Ο δικηγόρος του Ρώσου που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων κάλεσε τη Μόσχα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και να συμπεριλάβει τον πελάτη του σε πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.
O Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ γνωστός και ως «Mr Bitcoin» συνελήφθη πριν πέντε χρόνια στην Ελλάδα ενώ παραθέριζε στην Χαλκιδική, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Αυγούστου από τη Γαλλία, όπου είχε εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση το 2020.
Σε επιστολή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος του Βίνικ καλεί τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόβ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής.
«Τώρα το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει τον Αλεξάντερ είναι η Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές μες στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των χωρών που προανέφερα», λέει χαρακτηριστικά ο Φρεντερίκ Μελό.
Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων Ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδεχόταν ούτε αυτές τις κατηγορίες, αλλά συναινούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου έλεγε ότι θα έχει δίκαιη δίκη.
Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του, ο Βίνικ είχε καταθέσει δύο αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2019 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022.
Η έκδοση Βίνικ προκάλεσε ξέσπασμα οργής της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε βάρος της Ελλάδας.
«Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Α.Β.Βίνικ προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζαχάροβα.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι «κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη», ενώ πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α.Β.Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας».
«Η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας», διαμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του», κατέληξε.