Toυς κινδύνους που πηγάζουν από την Ρωσο-ουκρανική κρίση και την εξάρτηση των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο αναλύει η Moody's σε νέα έκθεσή της. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η χώρα μας διατηρεί υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο για αυτό και είναι πιο ευάλωτη σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον εφοδιασμό. Ειδικότερα η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% του πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Για αυτό και ενδεχόμενες κυρώσεις θα πλήξουν περισσότερο τη χώρα μας, όπως και τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.
Το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το γεγονός πως οι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική μειώνει τον κίνδυνο εφοδιασμού για την Ευρώπη. Ωστόσο, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας επιφυλάσσει μειωμένους κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού τους εφοδιασμού. Το βασικό σενάριο των αναλυτών αποκλείει μια σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο πιθανές κυρώσεις της Δύσης, ίσως οδηγούσαν σε αντίποινα της Ρωσίας που έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εφοδιασμό. Σε αυτό το σενάριο θα υπάρξουν προβλήματα κυρίως για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εκτιμά η Moody's.
«Ακόμη και μια σχετικά σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη εκτοξευθεί», αναφέρει η έκθεση.
«Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, επιβραδύνοντας τις οικονομίες και ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδα χρέους. Οι αρνητικές επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα θα επιβαρύνουν επίσης τα δημόσια οικονομικά. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να πάρουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως ανώτατα όρια τιμών (κόστος ενέργειας) ή επιδοτήσεις», καταλήγουν οι αναλυτές.