Μικρή υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων καταγράφηκε την Παρασκευή στην συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με τον τεχνολογικό κλάδο ωστόσο να συνεχίζει το ανοδικό του σερί, καταγράφοντας κέρδη άνω του 4% σε εβδομαδιαία κλίμακα.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 30.996 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης των 179 μονάδων ή 0,57%, ενώ παρόμοια εικόνα εμφάνισε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.841 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,3%.
Τέλος, νέα ιστορικά υψηλά -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 13.543 μονάδες, με κέρδη 0,09%.
Σημειώνεται ότι χτες οι S&P 500 και Nasdaq είχαν κλείσει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ρεκόρ είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά και ο Dow Jones παρόλο που δεν το κράτησε ως το καμπανάκι της λήξης.
Σε βάθος εβδομάδας, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη που άγγιξαν το 4,2%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 1,9% και 0,6% αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, κέρδη 1,6% σημείωσε ο τίτλος της Apple, ενώ απώλειες της τάξης του 9,9% σημείωσε η μετοχή της IBM, μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας για τα συνολικά της έσοδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα οποία σημείωσαν πτώση 6% σε ετήσια κλίμακα.
Απώλειες 9,3% και για την μετοχή της Intel, μετά το άλμα του 6% κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε εβδομαδιαία κλίμακα, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, με την Apple να ενισχύεται κατά 9,4%, την Facebook να σημειώνει κέρδη 9,2%, ενώ με άνοδο 6,3% ολοκλήρωσε τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Microsoft.
Στο γενικότερο κλίμα της ημέρας, το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστράφηκε εκ νέου γύρω από τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, με τα κρούσματα παγκοσμίως να πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια και τους νεκρούς τα 2,1 εκατ., ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων αποτυπώθηκαν σήμερα στα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη PMI τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης» στη Γηραιά ήπειρο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε ύφεση.