Προσπάθεια να κινηθούν σε θετικό έδαφος και σήμερα καταβάλλουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς παρά το γεγονός ότι η απογοητευτική έκθεση για την αγορά εργασίας αντέστρεψε την ανοδική τάση που έδειχναν από το πρωί τα futures, αν και η ισχυρή αντίδραση που βγήκε τις περασμένες δύο ημέρες δείχνει πως θα αρκέσει ούτως ή άλλως για να κλείσει η Wall Street ανοδικά το σύνολο της εβδομάδας.
Ειδικότερα, μετά το αρνητικό άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πλέον κινείται στις 34.793 μονάδες με μικρή άνοδο 0,12%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται επίσης κατά 0,17% και διαπραγματεύεται στις 4.407 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.661 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά το διήμερο σχεδόν ράλι που προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε πορεία για εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη του 1%, με την επενδυτική διάθεση να εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη αφότου έδειξαν τάσεις υποχώρησης οι τιμές στην ενέργεια και άρθηκε - έστω και βραχυπρόθεσμα- το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον για το ανώτατο όριο δημόσιου χρέους.
Σε αυτό το κλίμα, η κίνηση σήμερα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, όπως έδειχναν άλλωστε τα futures της Wall Street το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο η «φόρα» της αγοράς αναχαιτίστηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα το υπουργείο Εργασίας της χώρας, τον περασμένο μήνα τα μισθολόγια σε μη αγροτικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 194.000, την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι ο αριθμός θα κινηθεί στις 500.000.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η αμερικανική οικονομία ήταν σημαντικά λιγότερες και από εκείνες του Αυγούστου, όταν οι αναλυτές περίμεναν 720.000 θέσεις αλλά ανακοινώθηκε ο απογοητευτικός αριθμός των 235.000.
Κομβικό ρόλο για τον Σεπτέμβριο έπαιξε η μεγάλη μείωση των μισθολογίων στο δημόσιο τομέα της χώρας, τα οποία ήταν 123.000 λιγότερα, ενώ αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα άνοιξαν 317.000 νέες θέσεις εργασίας.
Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι παρά τη μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,8%, σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που περίμεναν να κινηθεί στο 5,1%.
Επιπλέον, παρά την αδυναμία της αγοράς εργασίας οι μισθοί κατέγραψαν σημαντική αύξηση καθώς εμφανίστηκαν ενισχυμένοι κατά 0,6% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση για την αγορά εργασίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία να δείχνουν μικτές τάσεις με σταθερότητα των καταναλωτικών δαπανών παρά τις αυξανόμενες τιμές, ανάπτυξη των κλάδων της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αλλά και αύξηση του κόστους στέγασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, που παρακολουθούν με προσοχή τους αριθμούς των θέσεων εργασίας, έχουν δηλώσει ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να αποσύρει μέρος από τη ρευστότητα - μαμούθ που παρείχε λόγω πανδημίας, κυρίως επειδή ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%.