Μια ανάσα από τις 850 μονάδες με άνοδο 0,95%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Μια ανάσα από τις 850 μονάδες με άνοδο 0,95%

Συνέχισαν την προσπάθεια αντίδρασης τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην κίνηση αυτή προσπάθησαν να συγχρονιστούν και οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από την αυριανή ανακοίνωση του ΔΤΚ στις ΗΠΑ.

Από την άλλη και προς την τελευταία ώρα των συναλλαγών, ένα δημοσίευμα του Bloomberg, έφερε σημαντικές πιέσεις στις μετοχές των εισηγμένων διυλιστηρίων και αυτό φρενάρισε την ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών, την ώρα που ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωναν νέα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη - μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια ‘έκτακτη και προσωρινή’ συνεισφορά (εισφορά αλληλεγγύης) σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το Bloomberg». Η είδηση έφερε ρευστοποιήσεις στις μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-4,78%) και Motor Oil (-4,23%).

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή το μεσημέρι κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Σεπτέμβριο. Στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, με αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών, ενώ το βράδυ η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «το βασικό γεγονός για την εβδομάδα που ξεκίνησε, δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη. Ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποχωρήσει, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας. Το κλειδί ωστόσο θα είναι ο πιο δομικός πληθωρισμός. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η σκληρή και επιθετική στάση από την Federal Reserve δείχνει σαν πιο πιθανό σενάριο, μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με την Beta Sec., «το κλίμα στο ενεργειακό τοπίο παραμένει δυσοίωνο στην Ευρώπη, καθώς δεν φαίνεται επί του παρόντος κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης, ή παύσης των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως το κλείσιμο της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream I, έβαλε μια ακόμα αρνητική παράμετρο στην εικόνα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την παρουσία της, με τρόπο που δεν βοηθά στην μείωση της γεωπολιτικής έντασης».

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, «διανύουμε μια περίοδο που χρηματιστηριακά, κυριαρχείται από πολλές αντικρουόμενες παραστάσεις. Τα καλά μεγέθη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην αγορά, υπό την πίεση αβεβαιοτήτων που επιστρέφουν κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που ενισχύει την μεταβλητότητα. Διαχειριστικά, το βασικό ζητούμενο παραμένει η προστασία του κεφαλαίου και καθώς οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς, η συντηρητική αυτή στάση θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ανασταλτικά στην επενδυτική συμπεριφορά.

Βέβαια, οι αγορές δεν είναι ποτέ προβλέψιμες, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο πολύπλοκή και πολυπαραγοντική συγκυρία και η καθημερινότητα κυριαρχείται από ασυνήθιστες καταστάσεις.

Και εδώ ίσως θα χρειαζόταν μια καλή διάκριση του τι αποτελεί είδηση και τι επιθυμία για έναν επενδυτή που αναλαμβάνει το ρίσκο να επενδύσει, ή να πάει κόντρα στην Αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Το ανοδικό δρομολόγιο έχει περιθώρια εκτόνωσης ως τις 866 μονάδες, όπου και αναμένεται να δοκιμάσει τις χρονοσειρές των 200 και 30 ημερών που κινούνται στην ευθεία και συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο.

Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των ΕΛΧΑ (Τρίτη μετά το κλείσιμο), της Αegean (Πέμπτη/τηλεδιάσκεψη Παρασκευή) και της ΣΙΔΜΑ (Παρασκευή).

Από πλευράς εταιρικών πράξεων χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΕΥΑΠΣ (€0,219) και Alpha Αστικά Ακίνητα (€3,42) την ερχόμενη Τετάρτη», υπενθυμίζει η Beta.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «είναι σίγουρο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κουράσει τους επενδυτές, καθώς μετά από χρόνια η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και από την άλλη ο υπόλοιπος κόσμος είναι σε διαφορετική φάση. Η πραγματική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από την εγχώρια αγορά, κάτι που συμβαίνει σπάνια και είναι βέβαιο ότι αυτή η στρέβλωση θα διορθωθεί όταν βρεθεί η ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα κάνει την διαφορά όταν η οικονομία μπει σε επενδυτική βαθμίδα. Προς το παρόν την Παρασκευή περιμένουμε DBRS και Moody’s να ετυμηγορήσουν για το αξιόχρεο της χώρας».

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από την «πεπατημένη» των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς η καθαρή αξία συναλλαγών διατηρήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, όπως και η επιφυλακτική εικόνα για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 572,91 μονάδες (+2,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,82%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, με ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 854,47 (+1,49%) και κλείσιμο στις 849,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,95%.

Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+3,17%), ΒΙΟ (+2,42%), ΕΛΧΑ (+4,50%), ΛΑΜΔΑ (+3,46%), ΜΠΕΛΑ (+2,21%) και ΟΠΑΠ (+2,67%)

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΠΕ (-4,78%), ΜΟΗ (-4,23%), ΟΛΠ (-1,06%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,34%), ΟΤΕ (-0,32%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,52%)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΛΤΟΝ (+10,17%), ΕΧ (+9,57%), ΙΝΤΕΚ (+6,67%), ΑΒΑΞ (+6,62%) και ΕΣΥΜΒ (+4,44%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών και μόλις 7 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.