Στο συνηθισμένο μοτίβο των τελευταίων ημερών κινούνται και σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με τις έντονες διακυμάνσεις να χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές, καθώς τα αρχικά αξιόλογα κέρδη διαγράφηκαν γρήγορα με τους δείκτες να έχουν περάσει πλέον ακόμα και σε αρνητικό έδαφος με φόντο τις αβεβαιότητες που έχει φέρει η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μετά το θετικό άνοιγμα κατά το οποίο έφτασε έως και τις 468,99 μονάδες πλέον κινείται με απώλειες 0,12% έχοντας υποχωρήσει στις 464,94 μονάδες.
Παρομοίως στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.248 μονάδες με -0,1% έχοντας διαγράψει κέρδη σχεδόν 200 μονάδων, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης ελαφρώς κατά 0,08% κινούμενος στις 6,.790 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 επιχειρεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο με «μάχες» πέριξ του αμετάβλητου στις 7.130 μονάδες.
Οριακά σε θετικό έδαφος διατηρούνται και οι δείκτες της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται στις 26.025 μονάδες με +0,08%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που βρίσκεται στις 8.305 μονάδες με μόλις +0,06%.
Η κατάληξη των σημερινών συνεδριάσεων θα κρίνει και το αν οι δείκτες θα ολοκληρώσουν το σύνολο της εβδομάδας θετικά ή αρνητικά, καθώς έπειτα από ένα roller coaster συνεδριάσεων με εναλλαγές από σημαντικές βουτιές σε αξιόλογα κέρδη το «ισοζύγιο» είναι προς ώρας ουσιαστικά μηδενικό.
Όπως σχολιάζει γενικότερα για την παρούσα κατάσταση ο αναλυτής της OANDA Γκρεγκ Έρλαμ, «βλέπουμε την αναμέτρηση δύο αμετακίνητων δυνάμεων - από τη μία πλευρά το διαχρονικό γνωμικό ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και από την άλλη η αγάπη των traders για βουτιές».
«Τα ισχυρά sell-offs θεωρούνται μεγάλες ευκαιρίες, ενώ οι επενδυτές ελπίζουν ότι η νέα παραλλαγή δεν θα αποδειχθεί τελικά πολύ επίφοβη», προσθέτει ο ίδιος.
Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αποφασίσει για tapering και ενδέχεται το αφήσει την απόφαση ακόμα και για το Φεβρουάριο 2022, καθώς διασταυρωμένες πληροφορίες από διαφορετικά διεθνή Μέσα εμφανίζουν τους διοικητές των Κεντρικών τραπεζών περισσότερο διστακτικούς από πριν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, η πιθανότητα να πάρουν βιαστικά μέτρα που θα έβλαπταν την ανάπτυξη σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη έχανε ήδη ρυθμό πριν από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, τους έχει κάνει πολύ προσεκτικούς.