Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησε χθες το πάγωμα της συνεργασίας της χώρας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων πωλήσεων όπλων, κατηγορώντας το βασίλειο ότι στηρίζει εμμέσως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Το καρτέλ του ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 2% της παγκόσμιας προσφοράς, περιορίζοντας την παραγωγή σε μια αγορά σε στενωπό και αυξάνοντας την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της βενζίνης καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατήγγειλε την περικοπή της ομάδας ως «κοντόφθαλμη» καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε για επιθετική δράση σε μια ακόμα ένδειξη της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παγώσουν αμέσως όλες τις πτυχές της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας πέρα από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο για την υπεράσπιση του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ», είπε ο Μενέντεζ σε δήλωση.
"Δεν θα δώσω πράσινο φως σε καμία συνεργασία με το Ριάντ έως ότου το Βασίλειο επανεκτιμήσει τη θέση του σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φτάνει πια", είπε ο Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ πρόσθεσε ότι σοκαρισμένος από τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.
«Απλώς δεν υπάρχει χώρος για να παίξετε και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης – είτε υποστηρίζετε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο στην προσπάθεια να εμποδίσει έναν εγκληματία πολέμου να εξαφανίσει βίαια μια ολόκληρη χώρα από τον χάρτη, είτε τον υποστηρίζετε», είπε ο Μενέντεζ σε μια προφανή αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο σε μια τρομερή απόφαση με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον».
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τη μείωση του ΟΠΕΚ+, αλλά υποχώρησαν τη Δευτέρα, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent να υποχωρεί περίπου 1,8% στα 96,19 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών για πιθανή παγκόσμια ύφεση.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι ένα τρωτό σημείο για τους συναδέλφους του Μπάιντεν, Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, οπότε και προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στο Κογκρέσο.
Οι ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εξετάζουν σημαντικές διεθνείς συμφωνίες όπλων, οι οποίες γενικά δεν πραγματοποιούνται χωρίς την έγκρισή τους.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης στρατιωτικού εξοπλισμού που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης:
Πίσω από τις αποφάσεις του OPEC+