Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές καθώς η αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομίας.
Το ζητούμενο πλέον είναι η αρχή που έγινε στην αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού να αποκτήσει τάση στην επόμενη ανακοίνωση των στοιχείων του Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη στις 13 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2022 της FED.
Στο ενεργητικό της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται και η προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή στην σύνθεση του MSCI Global Standard ανεβάζοντας το αποτύπωμα του ΧΑ σε δείκτες ευρείας παρακολούθησης από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.
Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να «σκαρφαλώνει» στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Παράλληλα η «αναγκαστική» ανοδική αναθεώρηση των στόχων, λόγω της υπέρβασης τους από το 9μηνο, έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο.
Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου, αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Τιτάν, ΟΤΕ και Coca Cola.
Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις δημιουργώντας επιμέρους ενδιαφέρον καθώς οι εισηγμένες δείχνουν όχι μόνο ανθεκτικές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και ικανές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους κρατώντας ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης στα μεγέθη που ανακοινώνουν.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικό του σερί έως τα επίπεδα των 900-910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές.
Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.