Με ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ κράτησε τις 630 μονάδες το ΧΑ

Με ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ κράτησε τις 630 μονάδες το ΧΑ

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών και πολύ επιλεκτικών κινήσεων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αδυνατεί να βγάλει ουσιαστική αντίδραση αλλαγής επιπέδου, όμως κράτησε την κομβική περιοχή των 630 μονάδων βρίσκοντας στηρίξεις από μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco και Τιτάν, ενώ ο τζίρος κατήλθε στα 24,6 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για τις μικρότερες συναλλαγές των τελευταίων 56 συνεδριάσεων ή δυόμισι και πλέον μηνών, καθώς χαμηλότερος (στα 23 εκατ. ευρώ) είχε σημειωθεί στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2020! Κεντρικό πρόβλημα που προκαλεί αρρυθμία στην αγορά είναι η αδυναμία εισροής νέων κεφαλαίων στο σύστημα ώστε να υποστηριχτεί κάποια προσπάθεια αντίδρασης. Αντιθέτως, ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια κεφάλαια, τα οποία – ελλείψει ισχυρού και ευδιάκριτου καταλύτη – αρκούνται σε καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις, μιας έως τριών συνεδριάσεων. 

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε αυξημένο intraday, όπως χθες που οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να κερδίζουν έως 5,50% ενδοσυνεδριακά, όμως στο φινάλε γύρισαν ακόμη και με απώλειες. Γενικότερα πάντως, πέρα από κάποιες παροδικές εξάρσεις, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το κύριο βαρίδι της αγοράς, δεδομένου ότι καταγράφει τις διπλάσιες απώλειες συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη αλλά και τον FTSE 25 το 7μηνο του 2020 στο Χ.Α. 

Η αγορά ολοκλήρωσε το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου δύο εξαιρετικά μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, καθώς σηκώθηκαν 820 εκατ. ευρώ, κάτι ιδιαιτέρως θετικό καθώς ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development συνδέονται με το μεγαλύτερο project ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είναι το Ελληνικό. 

Όμως, το timing δεν ευνοεί την «επιστροφή» νέων κεφαλαίων στο σύστημα, δεδομένου ότι οδεύουμε σε περίοδο διακοπών που παραδοσιακά μειώνονται οι συναλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς η αβεβαιότητα λόγω της έξαρσης του Covid – 19 φέρνει μείωση της διάθεσης για νέα ρίσκα. 

Το χτύπημα στον παγκόσμιο τουρισμό είναι ιστορικών διαστάσεων, με τα συνεπακόλουθα να γίνονται εμφανή τους επόμενους πολλούς μήνες, ενώ και στην Ελλάδα, η κυριότερη πηγή καθαρών κεφαλαιακών εισροών της χώρας, είναι ακυρωμένη σχεδόν εντελώς για φέτος. 

Εύλογα, ο προβληματισμός έχει εγκαθιδρυθεί στην αγορά και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της καθήλωσης εντός εξαιρετικά στενού εύρους διακύμανσης το τελευταίο δίμηνο. Συνάμα, ήρθε και η γεωπολιτική κρίση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο να προσθέσει έναν ακόμη πιο άμεσα αρνητικό καταλύτη, προβληματίζοντας εκ νέου την αγορά. Έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Αιγαίο, κανένα σοβαρό momentum αντίδρασης δε δύναται να διαμορφωθεί. 

Σήμερα, στην πιο ρηχή συνεδρίαση των τελευταίων δυόμισι μηνών, το Χ.Α. ακολούθησε παρόμοια πτώση των δύο ισχυρών αγορών του ευρωπαϊκού νότου FTSE MIB στο Μιλάνο και ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη που υποχωρούν ελεγχόμενα, ενώ καλύτερη εικόνα έχε ο CAC 40 (+0,84%) στο Παρίσι, με τον DAX και τον FTSE 100, σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο αντίστοιχα να έχουν εικόνα σταθεροποίησης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632,37 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων διακυμάνσεων, ενώ στο ξεκίνημα έφτασε έως το υψηλό των 637,23 μονάδων όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 0,57%. Το αρνητικό ενδοσυνεδριακό γύρισμα του Γ.Δ. είναι μια προσφιλής κίνηση του Χ.Α. όλο το τελευταίο διάστημα, το οποίο δεν έχει δυνάμεις και καταλύτες ώστε να «σπάσει» τη συσσώρευση της περιοχής των 630 – 635 μονάδων. 

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.526,63 μονάδες με πτώση 0,16% παρ’ ότι αρχικά κέρδισε έως 0,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 323,56 μονάδες με πτώση 1,33%, ενώ στο ξεκίνημα έφτασε έως το +1,24%. 

Πλην των μετοχών που προαναφέρθηκαν και στήριξαν την προσπάθεια διακράτησης των 630 μονάδων, πτωτικά, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Πειραιώς, Alpha Bank και Motor Oil, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική. 

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Intrakat με άνοδο 8,91% και η Intracom Holdings με άνοδο 3,80%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι MIG, Πλαίσιο, Έλτον, Profile, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, ελεγχόμενη πτώση κατέγραψαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, Autohellas, AVAX, ΕΥΑΘ, Attica Bank και Ευρωπαϊκή Πίστη. 

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μαθιός Πυρίμαχα (+24,38%), Ίλυδα, Βιοκαρπέτ, Κέκροπας, Intralot, Αλουμύλ, Ευρωσύμβουλοι, Παπουτσάνης (+3,54% μετά το χθεσινό +10%), Ελγέκα, ΕΚΤΕΡ και Κλουκίνας Λάππας. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Κορδέλλου, ΑΝΕΚ, Attica Συμμετοχών, Κρι Κρι, Φιερατέξ, Ιντερτέκ, Πετρόπουλος, Epsilon Net, Δρομέας, AS Company και Επίλεκτος. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.