Συνεδρίαση που μολονότι κρατήθηκαν οριακά οι 600 μονάδες εντούτοις πιστοποίησε την αδυναμία διαμόρφωσης momentum που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στο X.A. ήταν και η σημερινή, παρ’ ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ υπήρξε στήριξη από τις Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.
Πιο αναλυτικά, η Lamda Development έκλεισε με άνοδο 7,93%, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 7,21%, ενώ η Aegean Airlines (έχει συμμετοχή στο Ελληνικό) έκλεισε στο +4,69%.
Παρ’ ότι λοιπόν κρατήθηκαν οριακά οι 600 μονάδες και παρά το ράλι των τριών προαναφερθέντων μετοχών, ο τζίρος παρέμεινε αξιοσημείωτα ισχνός, η εικόνα στον FTSE 25 ήταν μεικτή, ενώ μοιρασμένα πρόσημα επικράτησαν και στο σύνολο της αγοράς, αντανακλώντας την ανασφάλεια και την ευρύτερη επιρυλακτικότητα.
Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 602,47 μονάδες με μικρή άνοδο 0,30%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 595,53 μονάδες (-0,86%) και υψηλό στις 606,18 μονάδες (+0,92%). Παράλληλα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 41,7 εκατ. ευρώ, με τα 6,85 εκατ. ευρώ ήτοι περίπου το 17% να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Viohalco.
Ο πενιχρός τζίρος είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα στο Χ.Α. καθώς πιστοποιεί ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, ενώ μειώνονται και αυτά που δραστηριοποιούνταν έως πρόσφατα, που οι ημερήσιες συναλλαγές έφταναν τα 70 και 80 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα η αξία συναλλαγών ήταν στα 49,8 εκατ. ευρώ, την Τρίτη έπεσε στα 35,7 εκατ. ευρώ κάνοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών μηνών, χθες ήταν στα 45 εκατ. ευρώ και σήμερα μόλις στα 34,85 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα πακέτα!
Πάντως, ύστερα από τις πληροφορίες ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock International, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκκίνηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, υπήρξε μερική αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. παρ’ ότι ο ευρύτερος προβληματισμός παραμένει.
Πρόκειται για απόφαση που «καίει» και το τελευταίο χαρτί της Hard Rock, ενώ έρχεται λίγες ώρες μετά την δημόσια δέσμευση της Mohegan ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη να υλοποιήσει την επένδυση στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Inspire Athens με τη ΓΕΚ Τέρνα.
Πρόκειται για απόφαση μεγάλης ουσίας και σημειολογίας δεδομένου ότι όταν ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, θα σημάνει την καθοριστική φυγή προς τα εμπρός και θα οριοθετήσει την αλλαγή πλεύσης στα επενδυτικά δρώμενα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και το πως θα διαμορφωθεί το (νέο) οικονομικό «μωσαϊκό στη χώρα αλλά και στις επιχειρήσεις, κάτι που νομοτελειακά θα καθρεφτιστεί και στο χρηματιστήριο. Οικονομίες όπως η ελληνική και η ιταλική θα πληγούν τα μέγιστα από το «χτύπημα» στον τουρισμό, κάτι που οδηγεί σύσσωμους τους διεθνείς φορείς αλλά και μεγάλους οίκους σε πολύ δυσμενείς εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση φέτος.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ασφαλώς δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί ξεκάθαρο momentum, ενώ οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία και «σημεία» από τα οποία θα μπορούσαν να βρουν αφορμές προεξόφλησης της επόμενης ημέρας. Που προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Κατά τα λοιπά, πλην των τριών μετοχών που ξεχώρισαν, κέρδη είχαν και μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ πιέστηκαν οι Coca Cola HBC, Πειραιώς, Motor Oil, Τιτάν, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ κ.λπ. Στον Mid Cap, κέρδη είχαν οι AVAX, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Intrakat, Quest Συμμετοχών, Autohellas, Profile, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαίσιο και Intracom Holdings.
Στο σύνολο της αγοράς 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.