Για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπέρασε το όριο των 4.000 μονάδων ο S&P, παίρνοντας ώθηση τόσο από τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για το νέο πακέτο που αφορά στις υποδομές, όσο και από έναν ισχυρό Μάρτιο στη Wall.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 171,86 μονάδες (0,52%), στις 33.153,41 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,18% στις 4.019,90 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 233,24 μονάδων ή 1,76%, στις 13.480,11 μονάδες.
Οι μετοχές των Alphabet Microsoft κέρδισαν άνω του 2% έκαστη, ενώ οι μετοχές των Amazon, Facebook και Netflix ενισχύθηκαν άνω του 1%.
Στην περίπτωση της Microsoft, η εταιρεία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον στρατό των ΗΠΑ για την παραγωγή και προμήθεια των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens, είδηση που έδωσε ώθηση στη μετοχή της.
Η συνολική αξία της συμφωνίας, που αρχικά ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια, θα μπορούσε να φτάσει στο ποσό των 21,88 δισ. δολαρίων για διάστημα 10 ετών καθότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει υπογράψει αρχικά για πέντε χρόνια, με option για επιπλέον πέντε έτη.
Οι τρεις δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μετά την παρουσίαση του νέου πακέτου Μπάιντεν. Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε δρόμους και γέφυρες, καθώς και την αναβάθμιση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και το σύστημα ύδρευσης των ΗΠΑ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης του εταιρικού φόρου στο 28%, που σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα αποφέρει 1 τρισ. δολάρια σε επιπλέον έσοδα σε περίοδο 15 ετών.
Για «επαναλειτουργία της αμερικανικής οικονομίας» έκανε λόγο ο τεχνικός αναλυτής αγοράς Craig Johnson, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση της πανδημίας βρίσκεται στο τέλος του τούνελ. «Η στήριξη από πλευράς δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει άνευ προηγουμένου», τόνισε.
Εντούτοις, ορισμένοι ανησυχούν ότι η αύξηση φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών.
Χαρακτηριστικά, η Anu Gaggar, ανώτερη αναλύτρια στο Commonwealth Financial Network, αναφέρει ότι το πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές πιθανόν να είναι καλό για την οικονομία, όχι όμως και για το χρηματιστήριο.
Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 719.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση από τις 658.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί ενώ ξεπέρασαν αρκετά και τις εκτιμήσεις του Dow Jones για έναν αριθμό γύρω στις 675.000.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός παραμένει υψηλός, η γενικότερη τάση της ανεργίας φαίνεται να είναι πτωτική πλέον, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επανεκκινούν τη λειτουργία τους και σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικάνοι εμβολιάζονται καθημερινά.
Την ίδια ώρα άλλωστε, οι αιτήσεις για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδόματος, που τυπικά ανακοινώνονται με μία εβδομάδα διαφορά από τις αρχικές, μειώθηκαν κατά 46.000, λίγο κάτω από τα 3,8 εκατομμύρια συνολικά, με τον αναλυτή της Pantheon Macroeconomics, Ιάν Σέφερντσον, να επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο εβδομάδες μαζί, είναι σαφές ότι η τάση των αιτήσεων είναι πτωτική».
Τέλος, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου εκτινάχθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,1 μονάδες τον Μάρτιο από 58,6 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. Αυτή είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων τον Μάιο του 2007.