Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν στη σημερινή διαπραγμάτευση οι ευρωαγορές, καθώς συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στην επικύρωση του αποτελέσματων των αμερικάνικων εκλογών και ειδικότερα στην πολιτεία της Τζώρτζια, όπου οι ψηφοφόροι προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές που θα κρίνουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα καθορίσει επίσης αν ο εκλεγμένος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να στηριχθεί στο Κογκρέσο για να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%, ύστερα από μια συνεδρίαση στην οποία υπήρξαν διακυμάνσεις.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 5.564 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,52% στις 22.200 μονάδες. Επίσης, ο IBEX 3535 στην Ισπανία σημείωσε απώλειες 0,10% στις 8.901 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,6%, καθώς ενισχύθηκε κυρίως από τις μετοχές των εταιρειών Royal Dutch Shell και BP. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Reuters, οι βασικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες πλησιάζουν σε συμφωνία για τον περιορισμό παραγωγής του αργού, εν μέσω φόβων για περαιτέρω μείωση της ζήτησης εξαιτίας των νέων μέτρων και lockdown που επιβάλει η έξαρση του κορονοϊού.

Οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ συνεχίζουν σήμερα τη συζήτηση για την πολιτική παραγωγής αργού που θα ακολουθήσουν αφού οι συνομιλίες προσέκρουσαν χθες, Δευτέρα, στις διαφωνίες σχετικά με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, με τη Ρωσία να ηγείται όσων ζητούν αύξηση παραγωγής και άλλους να υποστηρίζουν ότι απαιτείται να διατηρηθούν τα τωρινά επίπεδα ή και να μειωθούν.

Ειδικότερα, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι η Ρωσία και το Καζακστάν υποστηρίζουν την αύξηση της παραγωγής κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το Ιράκ, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτείνουν να παραμείνει η παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του οργανισμού, μεταξύ των πιθανών σεναρίων προς συζήτηση βρίσκεται και η πρόταση για περικοπή της παραγωγής κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο.

Στο μέτωπο του κορονοϊού οι επενδυτές στην Ευρώπη εκφράζουν ανησυχίες για την ταχύτητα που φτάνουν στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και για το τρίτο lockdown στην Αγγλία. Παράλληλα, και η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα, καθώς οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα και περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και εστιατορίων αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη Ιανουαρίου.