Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν την αύξηση των επιτοκίων από την Fed και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη. «Από τη μία η έκθεση του ΔΝΤ, από την άλλη η Goldman Sachs και η επιθετικότερη πολιτική των κεντρικών τραπεζών με αύξηση επιτοκίων, δημιουργούν αβεβαιότητες στην Ευρώπη» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. Σε αυτό το κλίμα ο Dax ενισχύθηκε 0,88%, ο CAC 1,3%, ο Stoxx 600 1,09% και ο FTSE MIB 2,1%.

 Στις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας,το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, «παράθυρο» για μια νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά, άφησε ο διοικητής της Fed μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε δεύτερη διαδοχική αύξησή τους κατά 75 μονάδες βάσης. «Μια άλλη μεγάλη αύξηση μπορεί να είναι απαραίτητη», πρόσθεσε για να τονίσει πως θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο η Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αυτό. «Είναι απαραίτητο να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», υπογράμμισε.

Την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει την ενεργειακή «επίθεση» κατά της Ευρώπης, η Goldman Sachs προβλέπει βαθιά ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ στη Γερμανία και να ξεπεράσει το 4% στην Ιταλία, στο δυσμενές σενάριο που η Ρωσία θα διακόψει πλήρως την τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομίας της Γερμανίας βρίσκεται ήδη σε φάση συρρίκνωσης και συνολικά το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά στο βασικό σενάριο θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών προοπτικών.

«Ο κίνδυνος νέας διατάραξης των ροών φυσικού αερίου συνεχίζει να υφίσταται, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ροή φυσικού αερίου θα υποχωρήσει στο 20% της συνολικής της ικανότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από τις 27 Ιουλίου και η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας παραμένει πιθανό σενάριο, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Εκτιμούμε μία διακοπή στην τροφοδοσία θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση, με σωρευτική πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,2%-2,7% και ιδιαίτερα μεγάλη συρρίκνωση στη Γερμανία, μεταξύ 1,7% και 3,2% και στην Ιταλία μεταξύ 2,6% και 4,1%», σημειώνει η Goldman.