Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πιστοποίηση ότι οι long διατηρούν τον έλεγχο του momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς ακόμη και στις (εύλογα) πτωτικές - διορθωτικές συνεδριάσεις, δεν υπάρχουν φαινόμενα υπερβολών, πανικού ή αυξημένου τζίρου κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο όλες τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη – ανοδική εβδομάδα – ο μέσος τζίρος εκτοξεύτηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών, ενώ χθες – σε μια συνεδρίαση διόρθωσης, πτώσης και αποφόρτισης, η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατακόρυφα πέφτοντας στα 54,38 εκατ. ευρώ.
Παρά την έντονη πτώση δεικτών και μετοχών, ήταν φανερό ότι διαθέσεις ξεφορτώματος και εξόδου κεφαλαίων από την αγορά δεν υπήρχαν. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης χθες κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 850 – 860 μονάδων, την οποία έχει κάνει βάση τις δύο – τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Σήμερα, σε μια ημέρα που διεθνώς υπήρξε εξομάλυνση, νηνεμία και σταθεροποίηση, με τις αγορές να δείχνουν διάθεση να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα μετά το πρώτο σοκ από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε άμεσα στις ανοδικές συνεδριάσεις. Έτσι, το Χ.Α. συμπλήρωσε την 4η ανοδική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες και την 7η στις δέκα τελευταίες από 10/9.
Η αγορά προσπαθεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα, όπως οι εξελίξεις στις τράπεζες με την κινητικότητα που υπάρχει στην αντιμετώπιση του βραχνά των κόκκινων δανείων, με τον κλάδο να έχει βγει σταδιακά περαιτέρω στο επενδυτικό προσκήνιο. Η άρση των capital controls έχει αλλάξει το σκηνικό, η συμμετοχή τους στο 14 road show του Λονδίνου ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη, ενώ πολλαπλές ήταν ακόμη οι εκδηλώσεις που συμμετείχε ο κλάδος διεθνώς.
Η πτώση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων στα ομόλογα, η έκδοση – ρεκόρ του ΟΤΕ αλλά και όλες οι συνθήκες που διαμορφώνονται δείχνουν ότι ανοίγουν ξανά οι κάνουλες ρευστότητας για τις ελληνικές εταιρείες, άρα και για τις τράπεζες που μπορούν να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους εικόνα. Παράλληλα, το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ, ήτοι ο νέος νόμος για το APS – σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια – αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί οίκοι έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις για τον κλάδο, δίνοντας τιμές – στόχους 50% και 70% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα! Και όλα αυτά, παρ'' ότι η Πειραιώς κρατάει κέρδη περί το 245% από την αρχή του χρόνου, η Εθνική βρίσκεται στο +150%, ενώ κοντά στο 60% ενισχύονται οι Eurobank και Alpha Bank. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την αγορά, δεδομένου του μερικού κορεσμού των υπολοίπων blue chips.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης μετά τις παλινδρομήσεις των πρώτων ωρών της συνεδρίασης βρήκε ανοδικό βηματισμό και έκλεισε στις 868,01 μονάδες με άνοδο 0,63% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 861,83 μονάδες (-0,09%) περίπου 50 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Η συνολική διακύμανση δηλαδή του Γ.Δ. σε εφτά ώρες συνεδρίασης ήταν μικρότερη των 7 μονάδων!
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 66,65 εκατ. ευρώ, με σημαντικό τμήμα αυτής, ήτοι 14 εκατ. ευρώ (το 21% του συνόλου) να είναι πακέτα σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τράπεζα Ελλάδος, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.149,05 μονάδες με άνοδο 0,73%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 822,92 μονάδες με άνοδο 2,22%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.338,95 μονάδες με πτώση 0,18%.
Στις τράπεζες, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι κλείνοντας σε νέα υψηλά 14 περίπου μηνών και στα 2,80 με νέα άνοδο 3,24%, ενώ έκανε και το μεγαλύτερο τζίρο (11,79 εκατ. ευρώ) της αγοράς. Στα επίπεδα των 2,80 ευρώ η Εθνική είχε να βρεθεί από την 1η Αυγούστου 2018. H Eurobank έκλεισε με άνοδο 2,94%, η Πειραιώς +1,54% και η Alpha Bank +1,19%.
Στο χώρο των blue chips κέρδη άνω του 3% είχε η Fourlis, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Cenergy Holdings. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν οι Aegean Airlines (-2,44%) και ΕΛΠΕ (-1,29%).
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν αδιάφορη με μεικτά πρόσημα και ότι κάτι ιδιαίτερο, ενώ θετικά ξεχώρισαν οι MLS, Quest Συμμετοχών, Ικτίνος και AS Company. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, ΣΙΔΜΑ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Χαϊδεμένος, Ευρωσύμβουλοι, Περσεύς, Mevaco, Μουζάκης, Κορδέλλου, Reds και Ιατρικό Αθηνών.
Αντιθέτως, πιέστηκαν οι Sato (λόγω των δυσμενών τελευταίων εξελίξεων), Forthnet, Newsphone, ΓΕΚΕ, Μπήτρος, Ίλυδα, Moda Bagno, Λανακάμ, Αττικές Εκδόσεις, Κυριακούλης και Σωλ. Τζιρακιάν. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.