Όταν η αγορά διψάει για αποδόσεις και η ρευστότητα είναι αυξημένη, τότε έρχεται η ώρα της «περιφέρειας» ή τίτλων που σε άλλες εποχές, όταν η προσοχή των επενδυτές εστιάζεται στις εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι αδιάφορες.
Συνήθως υπάρχουν λόμπι επενδυτών που έχουν συγκεντρώσει σημαντικές ποσότητες μετοχών μικρότερων εταιρειών, και βρίσκουν την ευκαιρία να πουλήσουν σε επενδυτές που είτε έμειναν εκτός αγοράς, είτε θεωρούν ακριβούς πλέον τους τίτλους στους οποίους είχαν επενδύσει στο παρελθόν.
Έτσι λειτουργούν οι αγορές και η ψυχολογία. Αν τώρα ένα κομμάτι επενδυτών που αγοράζουν, διατηρήσουν τις θέσεις τους και δεν ρευστοποιήσουν, τότε σε μία δεύτερη φάση της αγοράς θα δούμε και νέα ανοδική κίνηση.
Τα τελευταία χρόνια, οι καλές μετοχές της «δεύτερης ταχύτητας» του ελληνικού χρηματιστηρίου που συνήθως χαρακτηρίζονται από περιορισμένη εμπορευσιμότητα, έχουν «μαζευτεί» σε μεγάλο βαθμό, για αυτό και βλέπουμε ότι καλλιεργείται εύφορο έδαφος για μεγάλες κινήσεις.
Στατιστικά ένα μεγάλο «μάζεμα» τίτλων διαρκεί περίπου 7 χρόνια. Σκεφτείτε ότι στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουμε κλείσει αισίως 12.
Εταιρείες που το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου με επενδυτικό σχέδιο, βλέπουμε ότι προσφέρουν αποδόσεις στους συμμετέχοντες και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογες.
Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε μία φάση που πολλές επιχειρήσεις μετά από μεγάλο διάστημα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με τους μεγαλομετόχους να βάζουν το χέρι στην τσέπη καθώς διακρίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης και υπεραξιών στο κοντινό μέλλον.
Σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν γίνονται εξ ανάγκης, όπως συνέβη αρκετές φορές στον τραπεζικό κλάδο. Φυσικά, κάποιοι μεγαλομέτοχοι βρίσκουν την ευκαιρία να αυξήσουν το ποσοστό τους σε πολύ χαμηλές τιμές.
Έτσι λειτουργεί το χρηματιστήριο και καλό θα ήταν οι πιο έμπειροι να δώσουν τα φώτα τους στους νεότερους εξηγώντας τους την όλη διαδικασία.
Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν είχαμε γράψει ότι η ελληνική αγορά θυμίζει έντονα την περίοδο του 1998. Η εκτίμησή μας αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα.
Αν δει κάποιος την αγορά ενδελεχώς, θα καταλάβει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, μιας και ο τραπεζικός αλλοιώνει σημαντικά τον ΓΔ.
Η αγορά το 2014 είχε καταγράψει 1379 μονάδες ενώ σήμερα βρίσκεται στις 875 μονάδες. Παρόλα αυτά αν κάποιος κοιτάξει μία προς μία τις μετοχές, πολλές βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών από τότε καταγράφοντας νέα ιστορικά ή πολυετή υψηλά, ενώ άλλες βρίσκονται συγκριτικά σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο ΓΔ μεσομακροπρόθεσμα, αλλά τι κάνουν οι μετοχικοί τίτλοι που αποφασίζουμε να επενδύσουμε ή και να κάνουμε trading.
Όταν αυτό το καταλάβουμε το σίγουρο είναι ότι θα εκτιμήσουμε περισσότερο τις επενδύσεις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.