«Μαύρη Τρίτη» για τη Wall Street - Έχασε 1.276 μονάδες ο Dow Jones, απώλειες 5,16% για  Nasdaq

«Μαύρη Τρίτη» για τη Wall Street - Έχασε 1.276 μονάδες ο Dow Jones, απώλειες 5,16% για Nasdaq

Τη χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο του 2020 βίωσε σήμερα η Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες άνω του 3.9%.O Dow Jones έχασε 1.276 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 31.104 μονάδες  και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να καταποντίζεται κατά 5,19% στις 11.633. O S&P 500 έχασε 4,32% ή 177 μονάδες κλείνοντας στις 3.932 μονάδες.

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τα οποία ενισχύθηκε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο στο 8,3% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 8,1% τρόμαξαν τους επενδυτές. 

 «Το σήμα που στέλνεται πλέον στη Fed είναι για επιθετικότερη πολιτική και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. Σε αυτό το κλίμα ο Dow υποχωρεί 3,08%, ο Nasdaq 4,25% και ο S&P 500 3,42%. «Θα χρειαστεί χρόνο για να πέσει ο πληθωρισμός» δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο δομικός δείκτης καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε 6,3% υψηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, παρόλο που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Τρίτης έδειξαν «περισσότερη πρόοδο στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ».

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που του δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία επισήμανε επίσης τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και να τα διατηρήσει εκεί έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «πειστούν» ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν.

Για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, ώστε τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία αναπροσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, να βρίσκονται πάνω από το μηδέν, δήλωσε ο Μπάρκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Στόχος είναι τα πραγματικά επιτόκια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος και να παραμείνουν εκεί μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τελειώσαμε με τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Μπάρκιν.