Δυνατό «comeback» στις διεθνείς αγορές έκανε η χώρα μας μετά την έκδοση 30ετούς ομολόγου, του οποίου το βιβλίο έκλεισε με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.
Τι σημαίνει η συγκεκριμένη έκδοση για την ελληνική οικονομία; «Η Ελλάδα προχώρησε στην πρώτη έκδοση 30ετούς ομολόγου από τα χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Η χώρα έχει σημαντικό «μαξιλάρι» περίπου 30 δισ. ευρώ και αυτή η έκδοση ήταν μια ευκαιρία για να βελτιώσει τη ρευστότητα του κράτους. Η ισχυρή ζήτηση για το μεγάλο αυτό ομόλογο («ultra-long Greek bonth») αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στο σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ πως η χρηματοδότηση της οικονομίας θα παραμείνει ευνοϊκή», δηλώνει στο Liberal Markets η Annalisa Piazza, Fixed-Income Research Analyst του γνωστού fund Massachusetts FS.
«Άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα πανδημίας PEPP. Η Ελλάδα επίσης πρόσφατα επιβραβεύθηκε από την Κομισιόν για την πίστη της και την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων, παρά τις όποιες καθυστερήσεις που συνεπάγεται η πανδημία. Η οικονομία θα βελτιωθεί ενώ η τουριστική σεζόν θα είναι ελαφρώς βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι», προσθέτει η ίδια.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ήταν στις 160 μονάδες βάσης, δηλαδή γύρω στο 2%, ενώ το μέγεθος της προσφοράς οδήγησε σε μείωση στις 150 με 155 μονάδες βάσης + το Mid Swap, δηλαδή κάπου στην περιοχή του 1,9%.
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με ομόλογο «μακράς πνοής» από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, ενώ η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και εκδόθηκε 10ετές με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 29 δισ. ευρώ και το δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ.