Στις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις όλα ξεκινούν από τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Η άνεση που δημιουργεί σε μια επιχειρηματική οντότητα ένα «παχύ» περιθώριο κέρδους δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ευελιξία στη στρατηγική της.
Στον αντίποδα μια εταιρία που «κοκκινίζει» από τα λειτουργικά αποτελέσματα επί μακρό χρονικό διάστημα φλερτάρει με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Επίσης τα λειτουργικά αποτελέσματα αποτελούν παράγοντα ελέγχου για την ρευστότητα που παράγει η εταιρία. Αν για παράδειγμα μια εταιρία έχει υψηλά περιθώρια κέρδους αλλά δεν παράγει ρευστότητα τότε κάνει κάτι λάθος. Η απλά πρόκειται για την Folli Follie.
Τα τελευταία χρόνια οι ισολογισμοί των εταιριών δέχθηκαν αλλεπάλληλα σοκ από την πανδημία, το ενεργειακό κόστος και τις πρώτες ύλες. Η πανδημία χτύπησε την γραμμή των πωλήσεων αφήνοντας τους ισολογισμούς εκτεθειμένους στο σταθερό κόστος ενώ το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες μείωσαν ή αύξησαν τα περιθώρια κέρδους.
Είναι χρήσιμο επομένως να εξεταστεί το που βρίσκονται από πλευράς περιθωρίων σήμερα οι εταιρίες, πόσο χτυπημένες ή ευνοημένες είναι από τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.
Οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες του FTSE-25 είναι μια καλή άσκηση για το που βρίσκονται τα περιθώρια σε σχέση με τους μέσους όρους της περιόδου 2017-2021. Η εικόνα είναι μοιρασμένη αφού 10 εταιρίες έχουν καλύτερα και άλλες 10 εισηγμένες χειρότερα περιθώρια σε σχέση με το μέσο όρο της «ημι-κανονικής» εξεταζόμενης περιόδου.
Εκτός από κάποια έκτακτα αποτελέσματα που επιδρούν συστηματικά στο λειτουργικό περιθώριο προκύπτει ότι το ενεργειακό κόστος έχει τελικώς «ροκανίσει» ένα μέρος της κερδοφορία η οποία μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να αναπληρωθεί όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ενεργειακό τοπίο. Επιμέρους μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
- Το υψηλότερο περιθώριο της Ελλάκτωρ φέτος σχετίζεται με τη μείωση των ζημιών από θυγατρικές του εξωτερικού που παρατηρήθηκαν πριν από τη χρήση του 2021. Η κανονικότητα σαφώς προσδιορίζεται από τις χρήσεις 2021 και 2022.
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Οιλ η Βιοχάλκο και η Ελβαλχαλκόρ επηρεάζονται διαχρονικά από τις διαφορές αποτίμησής αποθεμάτων.
- Στην Σαράντης το κέρδος από την πώληση του ποσοστού της Este lauder (20 εκατ. ευρώ) έχει επηρεάσει ανάλογα το φετινό περιθώριο,
- Η αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στον ΟΛΠ οφείλεται σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής
- Η πώληση της Ρουμανίας έχει ενισχύσει τα περιθώρια του ΟΤΕ.
- Η αλλαγή της φορολογίας στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει άρδην την εικόνα του λειτουργικού περιθωρίου το οποίο πλέον για τα επόμενα 8 χρόνια θα είναι πάνω από 35%.
- Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζουν μικρότερα περιθώρια καθώς έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στην λιανική και την εμπορία ρεύματος όπου τα περιθώρια είναι πολύ χαμηλά ή και αρνητικά.
- H Aegean, η ΔΕΗ και η Τιτάν έχουν επηρεαστεί από το κόστος καυσίμων. Η χρήση του 2020 (ζημιές) λειτουργεί στρεβλωτικά στην ΕΥΔΑΠ η οποία έχει επηρεαστεί από το ενεργειακό κόστος.
- Ο ΑΔΜΗΕ έχει πλέον άλλη φόρμουλα υπολογισμού του WACC για την βάση ρυθμιζόμενων παγίων το οποίο επιδρά στο έσοδο.
- Η Lamda Development τέλος επηρεάζεται από τις αποτιμήσεις των ακινήτων.
Τα λειτουργικά περιθώρια των εμποροβιομηχανικών εταιριών του FTSE-25
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή