Το κυνήγι του «κόκκινου» Οκτώβρη
Χρηματιστήρια

Το κυνήγι του «κόκκινου» Οκτώβρη

Το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» είναι μια νουβέλα του Τομ Κλάνσυ, γραμμένη το 1984. Το βιβλίο μεταφέρθηκε με επιτυχία στις κινηματογραφικές οθόνες το 1990, μέσω μιας πολεμικής δραματικής περιπέτειας, με πρωταγωνιστές τους Σον Κόνερι και Άλεκ Μπάλντουιν, όπου ο κυβερνήτης ενός υπερσύγχρονου σοβιετικού υποβρυχίου πλησίαζε τις αμερικανικές ακτές με σκοπό να αυτομολήσει. Προκαλώντας έτσι πανικό στο Αμερικανικό και Σοβιετικό ναυτικό, που προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν, μη γνωρίζοντας τις προθέσεις του.

Σήμερα οι επενδυτές, προσπαθούν να προβλέψουν την κίνηση των αγορών, κατά τη διάρκεια του δικού τους «κόκκινου Οκτώβρη». Όπου το κόκκινο, αντιπροσωπεύει το χρώμα των ζημιών στα χαρτοφυλάκια τους, που προκύπτουν από τις διαρκείς υποχωρήσεις των τιμών των μετοχών, σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Ο Οκτώβριος είναι ιστορικά ένας επικίνδυνος χρηματιστηριακός μήνας και δικαίως ονομάζεται «κόκκινος». Ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και που συνοδεύεται από ένα βαρύ παρελθόν απωλειών. Όπως ήταν:

Το κραχ της «Μαύρης Τρίτης» και «Μαύρης Πέμπτης» του 1929,

το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987,

το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008

και η βαθιά βύθιση των αγορών τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Οκτώβριος του 2022, ακολουθεί έναν ιδιαίτερα πτωτικό Σεπτέμβριο αλλά και μια παρατεταμένη πτωτική 12ηνη διαδρομή. Ο Σεπτέμβριος, ήταν ένας ιδιαίτερα βαρύς μήνας για τον Dow Jones που υποχώρησε κατά 7,5%, για τον S&P 500 που υποχώρησε κατά 8% και για το Nasdaq που υποχώρησε κατά 9,1%, όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα διαγράμματα.

Διάγραμμα 30 ημερών Dow Jones


Διάγραμμα 30 ημερών S&P 500

Διάγραμμα 30 ημερών Nasdaq

Παράλληλα ο Dow Jones, έχει υποχωρήσει κατά 19,6% από την αρχή του έτους και κατά 21% από τα υψηλά του, που είχε καταγράψει μέσα στο 2022. Ο S&P 500, έχει υποχωρήσει κατά 23,6% από τη αρχή του έτους και έχει χάσει 25% από τα υψηλά, που είχε καταγράψει στις 3 Ιανουαρίου 2022. Τέλος ο Nasdaq έχει απωλέσει το 31,4% της αξίας του από τη αρχή του έτους και το 33,8% από τα υψηλά του, που είχε καταγράψει στις 19 Νοεμβρίου του 2021. Τα διαγράμματα που ακολουθούν, αντικατοπτρίζουν ακόμα καλύτερα όσα γράψαμε.

Συγκριτικό Διάγραμμα DJ / S&P 500 / Nasdaq από την αρχή του έτους 

Διάγραμμα 12 μηνών Dow Jones

Διάγραμμα 12 μηνών S&P 500


Διάγραμμα 12 μηνών Nasdaq

Εκτός από την αρνητική πορεία των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών που δίνουν τον τόνο σε όλον τον πλανήτη, το 2022 ήταν μια δυσάρεστη χρονιά και για τους επενδυτές, που κατέχουν μετοχές των εμβληματικών ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών, όπως είναι η Apple, η Microsoft, η Google (Alphabet), η Amazon, η Facebook (Meta) η Netflix και η NVIDIA.

Η μετοχή της Netflix (NFLX) έχει υποχωρήσει κατά 59,3%

Η μετοχή της Facebook (META) έχει υποχωρήσει κατά 57,9%

H μετοχή της NVIDIA (NVDA) έχει υποχωρήσει κατά 56,7%. 

H μετοχή της Alphabet (GOOGL) έχει υποχωρήσει κατά 30,9%. 

Η μετοχή της Amazon (AMZN) έχει υποχωρήσει κατά 29,2%

Η μετοχή της Microsoft (MSFT) έχει υποχωρήσει κατά 28,3%

H μετοχή της Apple (AAPL) έχει υποχωρήσει κατά 15,6%. 

Μέχρι σήμερα, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούσαν περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και λιγότερο για ουσιαστικούς οικονομικούς λόγους. Υποχωρούσαν λόγω του φόβου για τον πληθωρισμό, λόγω του φόβου από την άνοδο των επιτοκίων και λόγω του φόβου για ύφεση. Γιατί ακόμα και τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, τα αποτελέσματα του Q3 για τις εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500, αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 3%.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα αρχίσουν να γίνονται ορατές στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, οι επιπτώσεις από τα υψηλά επιτόκια, από τον πληθωρισμό και από τα πρώτα δειλά βήματα της ύφεσης, που πλέον δεν είναι σενάρια και υποθέσεις, αλλά πραγματικότητα.

Έτσι τώρα, έφτασε η στιγμή που οι επενδυτές και οι αγορές θα αφήσουν πίσω τους τη «ψυχική καταπόνηση» και θα δώσουν προτεραιότητα στα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη, όπως πολύ επιτυχημένα ανέφερε και η Μαίρη Βενέτη στο άρθρο της. Και είναι σίγουρο ότι τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν μεταβληθεί. Και ασφαλώς η μεταβολή αυτή έχει θα αρνητικό πρόσημο. Θα αυξηθεί το κόστος των χρηματοοικονομικών εξόδων των εταιρειών από τη αύξηση των επιτοκίων. Θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος.

Με αποτέλεσμα τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Θα υπάρξει μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αφού οι καταναλωτές θα είναι πιο «μετρημένοι» και φειδωλοί στις αγορές τους. Οπότε τόσο οι οικονομικοί δείκτες των εταιρειών, όσοι και οι επενδυτικοί δείκτες, θα οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις των αποτιμήσεων των τιμών των μετοχών.

Με τον S&P 500 να διασπά καθοδικά τα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα που είχε καταγράψει τον Ιούνιο του 2022 και να βρίσκεται στις 3.585,62 μονάδες, είναι λιγοστοί αυτοί εκτιμούν ότι θα αντιστραφεί σύντομα η καθοδική πορεία του. Η οποία με βάση την τεχνική ανάλυση οδηγεί τον S&P 500 στις 3.452 μονάδες.

Οι αγορές βρίσκονται και επισήμως πλέον σε περιβάλλον «bear market». Η ανάληψη θέσεων long σε μια αγορά που πέφτει, μπορεί να επιφυλάσσει συγκινήσεις, ωστόσο θα προσφέρει ζημίες. Επομένως, καλύτερα θα είναι να μην πηγαίνουμε κόντρα στο κλίμα, μέχρι να τελειώσει το κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη.