Τι ψάχνουν οι επενδυτές; Ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση και την κίνηση των χρηματιστηριακών αγορών, αναζητούν είτε την εξασφάλιση των κεφαλαίων τους, είτε την επαύξησή τους. Οι στρατηγικές αυτές δεν παραμένουν σταθερές, αλλά μεταβάλλονται ακολουθώντας τα δεδομένα που καθορίζουν τις ανοδικές ή πτωτικές κινήσεις των αγορών.
Έτσι έγινε και με το ξέσπασμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κάποιοι άρχισαν να αναζητούν σωσίβια ασφάλειας και άλλοι να κυνηγούν ευκαιρίες κέρδους. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, από τη στιγμή που ο πόλεμος οδήγησε στον απόλυτο οικονομικό τυφώνα, με την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών, με την αύξηση των επιτοκίων και την απόσυρση της «υπερβολικής ρευστότητας» στο σύστημα.
Έτσι, άλλοι επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν σε φυσικούς πόρους, εκτιμώντας ότι η γεωπολιτική αποσταθεροποίηση θα προκαλέσει μια αυξημένη ζήτηση, αδύναμη προσφορά. Άλλοι επένδυσαν στο Κινεζικό Χρηματιστηριακό Δείκτη Hang Seng, πιστεύοντας ότι η Κινεζική οικονομία δεν θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την ευρύτερη οικονομική κρίση και θα διατηρήσει τους κεκτημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Άλλοι επένδυσαν σε περιφερειακά ομόλογα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που διακρίνονται από σταθερότητα και χαμηλό ρίσκο.
Κάποιοι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια αλλά τις ευκαιρίες, που δίνει ο χρυσός σαν σωσίβιο μέσα στην κρίση, μέσω των επενδύσεων σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Άλλοι επενδυτές παρέμειναν σταθεροί στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα περάσει σε υφεσιακό περιβάλλον.
Μια άλλη κατηγορία επενδυτών στράφηκε στις μετοχές εταιρειών προϊόντων πολυτελείας, που περιγράφονται σαν «Luxury Goods», με τη βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα είδη διακρίνονται από ανελαστική ζήτηση. Και τέλος υπάρχει και το τμήμα της επενδυτικής κοινότητας, που επέλεξε τον εναλλακτικό «ψηφιακό χρυσό», δηλαδή το bitcoin, όχι μόνο σαν ασφάλεια απέναντι στην καταστροφή, αλλά σαν ευκαιρία για την επίτευξη μυθικών κερδών.
Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα, της US Global Investors, που παρουσιάζει τους δείκτες S&P Global Natural Resources, S&P Municipal Bonds, NYSE Arca Gold Miners και S&P Global Luxury Goods, όλες οι προαναφερθείσες επιλογές, είχαν αρνητικές αποδόσεις.
Παράλληλα ο δείκτης Bloomberg Commodity Index (BCOM), που παρακολουθεί τα περισσότερα εμπορεύματα όπως το Πετρέλαιο WTI, το Φυσικό Αέριο, το Πετρέλαιο Brent, το Χαλκό, το Αλουμίνιο, το Νικέλιο, τη Ζάχαρη, τον Καφέ και το Βαμβάκι, έχει επιστρέψει στις τιμές που είχε πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Ουκρανία και τη διατάραξη της παγκόσμιας ισορροπίας στο χώρο των πηγών ενέργειας, των βιομηχανικών πρώτων υλών και των αγροτικών προϊόντων.
Τι μας δείχνει αυτό; Ότι οι προσδοκίες, που είχε αναπτύξει η επενδυτική κοινότητα και ήταν βασισμένες όχι μόνο σε αόριστες θεωρήσεις και εκτιμήσεις, αλλά σε αυστηρά επενδυτικά δεδομένα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Και δεν προσέφεραν κέρδη, αλλά μάλλον ζημίες. Επομένως η αναζήτηση της Κιβωτού που θα μας έσωζε από τον κατακλυσμό και το κυνήγι του Ιερού Δισκοπότηρου που θα μας οδηγούσε στα κέρδη, δεν στέφθηκαν από επιτυχία.