Η εβδομάδα ξεκινάει με όλα τα τεχνικά σενάρια ανοιχτά, καθώς η μητέρα των αγορών, ο S&P 500, την προηγούμενη εβδομάδα ναι μεν κράτησε ως κόρη οφθαλμού τη ζώνη στήριξης 4.022 - 4070 έχοντας ως βάση το πάνω εύρος, δεν απομακρύνθηκε όμως από τις 4.160 μονάδες, που αποτελούν και το τεχνικό ορόσημο της λήξης συναγερμού.
Το «αριστοτεχνικό» κλείσιμο της εβδομάδας μόλις πέντε μονάδες κάτω από τις 4.160 μονάδες, κατά κάποιο τρόπο δικαιολογείται μιας και η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή που θα δώσει το τόνο, καθώς περιμένουμε μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος πλέον έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα για την επενδυτική ψυχολογία, αλλά και για την αναπτυξιακή δυναμική.
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την Παρασκευή τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE). Σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών στο Bloomberg, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 3,5% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι. Αν αυτό επαληθευθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008.
Ο δομικός PCE - προκύπτει αν αφαιρέσουμε τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αν και αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, θα έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο άλμα για περισσότερες από δύο δεκαετίες στον εν λόγω δείκτη.
Αυτή την εβδομάδα επίσης περιμένουμε στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών, με τα στοιχεία που συνδέονται με τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης εφεξής να είναι τα κυρίαρχα στη διαμόρφωση της επενδυτικής διάθεσης, καθώς η κύρια ανησυχία των αγορών εστιάζεται στην άνοδο των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με τους φόβους για το πώς εν τέλει θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση οι Κεντρικές Τράπεζες.
Ήδη η πρόσφατη δήλωση οικονομολόγου της ΕΚΤ ότι ενδεχομένως να περιοριστούν οι αγορές ομολόγων αν υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά να περιορίσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας, έχουν αρχίσει να «ροκανίζουν» τη διάθεση για ρίσκο, οδηγώντας σε στασιμότητα την αγορά ομολόγων και σπρώχνοντας κεφάλαια στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, ο οποίος κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, ανοίγοντας πανιά για τιμές πάνω από τα 1.910 δολάρια/ουγγιά και με πρώτη ισχυρή στήριξη στα 1.844 δολάρια/ουγγιά.
Άλλος ένας δείκτης την εξέλιξη του οποίου σιγά, σιγά οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν καθώς επηρεάζει τις τιμές σε διεθνές επίπεδο, είναι οι τιμές των ναύλων. Την προηγούμενη εβδομάδα το κόστος μεταφοράς ενός container με πλοίο σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη World Container Index (WCI) το Οίκου Drewry αυξήθηκε κατά 7,1%.
Ο μέσος ναύλος για ένα container 40 ft στη γραμμή Σαγκάη-Ρότερνταμ αυξήθηκε κατά 10%, και κινείται πλέον πάνω από τα 9.000 δολάρια.
Οι ναύλοι αναμένεται να παραμείνουν και το επόμενο διάστημα σε υψηλά επίπεδα λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια και της έλλειψης κοντέινερς. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να αρχίσει να υποχωρεί έστω ο ρυθμός της ανόδου των ναύλων, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ένας εκ των σημαντικότερων παραγόντων της ανόδου των τιμών σχεδόν όλων των αγαθών που διακινούνται ανά τον κόσμο.
Τα καλά νέα
Κάλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε κανείς να πει για την πρωτοβουλία του ΔΝΤ να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να συντονιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος των μεταλλάξεων.
Το ΔΝΤ σε συνεργασία με το Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρουσίασε πρόταση 50 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της Συνόδου του G20, για το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τα 35 δισ. δολάρια θα προέλθουν από επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες - δωρητές και τα υπόλοιπα 15 δισ. δολάρια θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από αναπτυξιακές τράπεζες.
Στόχος του προγράμματος θα είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον το 60% από το πρώτο εξάμηνο του 2022, προτάσσοντας ως προτεραιότητα να ενισχυθούν οι δωρεές στα προγράμματα εμβολιασμών προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ περίπου 1 δισ. δόσεις εμβολίων θα μπορούσαν να γίνουν δωρεά ήδη φέτος, ακόμη κι αν οι προηγμένες χώρες συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς. Ένα δισ. πρόσθετες δόσεις θα πρέπει να παραχθούν έως τις αρχές του 2022 για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων.
Η στήλη θεωρεί την παραπάνω πρόταση του ΔΝΤ την καλύτερη ίσως είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς χωρίς τις επιπλέον αυτές δόσεις, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα καταστούν εκκολαπτήριο μεταλλάξεων, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει «άχρηστο» το εμβολιαστικό πρόγραμμα του ανεπτυγμένου κόσμου. Για να δούμε αν θα βρει «ευήκοα ώτα» καταρχήν.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.