Σημάδια κόπωσης και απουσία ξεκάθαρου momentum παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα καθώς παρ' ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν δυναμικά ανοδικά ο Γενικός Δείκτης δεν βρήκε δυνάμεις για την υπέρβαση των 670 μονάδων και πλέον «κρέμασε» προς τη ζώνη των 650- 655 μονάδων, με μεικτά πρόσημα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες - παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές που έκλεισαν με ράλι – κινούνται έντονα ανοδικά καταγράφοντας άνοδο άνω του 1,50%. Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ θετικά συνδράμουν και οι εξελίξεις για την ανεύρεση εμβολίου για τον κορονοϊό. Και όλα αυτά, παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε δεκάδες χώρες της υφηλίου, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη αλλά και τη Λατινική Αμερική.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά φτάνοντας έως το υψηλό των 670,31 μονάδων (+1,79%), όμως σταδιακά βγήκαν κάποιες ρευστοποιήσεις, οπότε πλέον ο κεντρικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 658 μονάδες με εναλλαγές προσήμου. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 38 εκατ. ευρώ, όμως τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα που από σήμερα έκανε πρεμιέρα στο ταμπλό του Χ.Α., οπότε ο τζίρος των συναλλαγών είναι ξανά εξαιρετικά μικρός.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.595 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%, παρ’ ότι στο ξεκίνημα έφτασε έως το +1,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 381 μονάδες με άνοδο 1,39%, παρ' ότι στο ξεκίνημα έφτασε έως το +3,80%. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων συνεδριάσεων είναι οι μειωμένες συναλλαγές που μαρτυρούν ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αναμένουν νέους καταλύτες για να δραστηριοποιηθούν.
Για δύο συνεχείς εβδομάδες ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εντός του 2020, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,4 εκατ. ευρώ! Ένας από τους λόγους που μειώθηκε η διαθέσιμη ρευστότητα είναι τα ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και αυτό της Lamda Development που θα ακολουθήσει.
Γενικώς η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα εύρος 50 μονάδων, από τις 630 μονάδες έως τις 680 μονάδες, χωρίς να υπάρχουν οι καταλύτες και ο τζίρος για κάποια σημαντική διαφοροποίηση.
Κέρδη στον Large Cap καταγράφουν μετοχές όπως Εθνική, Aegean Airlines, Alpha Bank, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ υποχωρούν οι Fourlis, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Τιτάν, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ.
Αδύναμη η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, όπου απώλειες άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως ΟΛΘ (αποκοπή μερίσματος), Intrakat, Έλτον, Ικτίνος, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, MIG και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη με 53 ανοδικές και 51 πτωτικές μετοχές.