Η επίδραση των ξένων αγορών ήταν κυρίαρχη στην διαμόρφωση των τάσεων στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε αυστηρά επιλεκτικό κυρίως σε εμποροβιομηχανικές μετοχές ενώ ο τραπεζικό κλάδος δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων. Σταδιακά η ελληνική αγορά εισέρχεται στην εποχική περίοδο των περιορισμένων συναλλαγών γεγονός που αποτυπώνεται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές και το εύρος διακύμανσης.
Αναπόφευκτα η αποτελεσματικότητα των όποιων νέων μειώνεται και η πλειοψηφία των μετοχών ακολουθεί την συστημική επίδραση της αγοράς. Παρόλα αυτά πολλές δεικτοβαρείς μετοχές έχουν προσεγγίσει κάποια όρια φθηνών αποτιμήσεων που σε συνδυασμό με την θετική προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς έχουν ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά. Ενδεχομένως μια πιο ζωηρή κίνηση θα πρέπει να αναμένουμε μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των εγχώριων αποτελεσμάτων εξαμήνου που εκκινούν στις 25 Ιουλίου.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει συμπεριφορά προς το θετικότερο, η προσπάθεια δημιουργίας βάσης τιμών στην περιοχή των 800 μονάδων μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάποιο αποτέλεσμα ωστόσο η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αποκτήσει κάποιο περιθώριο ασφαλείας. Οι 840 μονάδες παραμένουν ένα ρεαλιστικό πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου με τους υφιστάμενους συναλλακτικούς όγκους.
Αν και όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι επιμένουν με σήματα πώλησης, η συσσώρευση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες συνέχισης την επόμενη εβδομάδα καθώς το υπό διαμόρφωση «σκαλοπάτι» έχει ως τώρα απορροφήσει με επιτυχία τις έξωθεν πιέσεις. Μοναδική εξαίρεση στην τεχνική ομοφωνία πωλήσεων αποτελεί ο MACD ο οποίος έχει δώσει σήμα αγοράς το οποίο ωστόσο βρίσκεται ακόμα στο όριο της επιβεβαίωσης.
Τρία είναι τα σημεία αναφοράς νέων από το εξωτερικό την ερχόμενη εβδομάδα: Ο πληθωρισμός Ιουλίου στην Ευρωζώνη την προσεχή Τρίτη 19 Ιουλίου, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ την προσεχή Πέμπτη που σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που θα προηγηθεί, αλλά και η ολοκλήρωση της τακτικής συντήρησης του Nord Stream I και η θεωρητική επανέναρξη λειτουργίας του επίσης την Πέμπτη 21 Ιουλίου.
Η σημασία των γεγονότων θα είναι κομβική για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών δεδομένης της υποτονικής δραστηριότητας σε ειδήσεις και συναλλαγές που παραδοσιακά παρουσιάζει ο Αύγουστος. Επί του παρόντος η μεγάλη εικόνα καθορίζεται από το διεθνές ενεργειακό τοπίο και δη από τις τιμές του φυσικού αερίου επισκιάζοντας κάθε άλλη εξέλιξη που σχετίζεται με εταιρική κερδοφορία, επιχειρηματικές συμφωνίες ή ακόμα και με την εξέλιξη του έκτου κύματος της πανδημίας.