Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά το sell off της Πέμπτης, ωστόσο τα σημερινά κέρδη δεν στάθηκαν ικανά να περιορίσουν τις εβδομαδιαίες απώλειες που άγγιξαν το 19%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση των ευρωπαϊκών αγορών σε εβδομαδιαία κλίμακα από το 2008 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,43 στις 299,16 μονάδες.
Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 9.232 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,77%, ενώ κέρδη 1,83% κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που έκλεισε στις 4.118 μονάδες.
Κέρδη 2,46% κατέγραψε και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κλείνοντας στις 5.336 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο 3,86% στις 6.629,60 μονάδες.
Τέλος, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 7,2% στις 15.954 μονάδες.
Χτες, σε μια εφιαλτική συνεδρίαση οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες χωρίς προηγούμενο καθώς λίγες ώρες αφότου ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό πανδημία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, ενώ εκτινάχθηκαν οι αριθμοί των νεκρών από την ασθένεια σε Ιταλία και Ισπανία.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ προσπάθησε να βάλει «ανάχωμα» στις διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες παρουσιάζοντας ένα σύνολο μεσοπρόθεσμων ενεργειών για τη διασφάλιση της συνέχισης παροχής πιστώσεων από τις τράπεζες, παρέχοντας ουσιαστικά επιπλέον μακροπρόθεσμα δάνεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε έναν προσωρινό φάκελο πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, που θα προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν φάνηκε ικανή να αναχαιτίσει τον πανικό χτες, ωστόσο είναι πιθανό ότι οι επενδυτές αξιολογούν σήμερα με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα μέτρα που ανακοίνωσε.