Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στον απόηχο των ευρωεκλογών, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς υπήρξε σημαντική μεν, τελικά όμως αποδείχθηκε μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 376,71 μονάδες με άνοδο 0,22%, με τους περισσότερους κλάδους τους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,5% και ολοκλήρωσε στις 12.071 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 5.336 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκε στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 που κατέγραψε κέρδη 0,46% και έκλεισε στις 9.216 μονάδες, όχι όμως και ο FTSE MIB στην Ιταλία, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τις συναλλαγές του με κέρδη σχεδόν 300 μονάδων ή 0,6% τελικά ολοκλήρωσε σε αρνητικό έδαφος με οριακές απώλειες 0,06% στις 20.363 μονάδες.
Το θετικό κλίμα στην ιταλική αγορά αντιστράφηκε λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ρώμη διευκρινίσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να επιβάλει και πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία με πηγές να κάνουν λόγο για πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Η είδηση οδήγησε στην άσκηση ισχυρών πιέσεων στις ιταλικές τράπεζες αλλά και στα κρατικά ομόλογα, με το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού τίτλου να ανεβαίνει κατά 7 μονάδες βάσης.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Fiat Chrysler είδε τη μετοχή της να κλείνει με ισχυρά κέρδη 8%, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε φτάσει και στο +16%, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει πρόταση συγχώνευσης στη γαλλική Renault.
Τέλος στις υπόλοιπες εξελίξεις που απασχόλησαν τους επενδυτές, οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δέχτηκαν πλήγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Τα κόμματα υπέρ της ΕΕ ωστόσο αναμένεται να αποτελέσουν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, διατηρώντας περίπου τα δύο τρίτα των εδρών. Τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Γαλλία σημείωσαν άνοδο, με το κόμμα του Φάρατζ να ξεπερνά άνετα τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας και το κόμμα της Λε Πεν να κερδίζει τον πρόεδρο Μακρόν.