Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι δείκτες στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν με θετικό πρόσημο τις μέχρι στιγμής την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 365,46 μονάδες με άνοδο 0,56%, με τους περισσότερους επιμέρους τομείς να κλείνουν με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα όπως αναμενόταν.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 12.330 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,4%, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 4.979 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,42%.
Παράλληλα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.292 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,1%.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 19.618 μονάδες, με άνοδο 0,68%, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.414 μονάδες, με κέρδη 0,32%.
Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Τα βασικά στρατόπεδα παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά τις πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας για συμβιβασμό. Αντέδρασαν οι ανατολικές χώρες στην άντληση πόρων μέσω αύξησης του φόρου ρύπων.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής ότι η οικονομία της Γηραιάς ηπείρου βρίσκεται σε «δραματική πτώση», καλώντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ενεργήσουν προκειμένου να «βάλουν μπροστά» την ανάκαμψη.
Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως κεντρικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν και προς το παρόν δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία των 27 κρατών.
«Η οικονομία της ΕΕ βιώνει μια δραματική πτώση» δήλωσε από την πλευρά της η Κρ. Λαγκάρντ στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ακόμα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.
Τόνισε ότι οι επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα φανεί πλήρως στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.
Τέλος, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ «επανέρχεται», αναφέρει το Reuters.