Μικρή άνοδο καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τις ανακοινώσεις της Fed για τον τρόπο διάθεσης των 2,3 τρισ. δολαρίων του πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πως συνολικά 16,6 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα.
Πιο αναλυτικά, ακόμα 6,6 εκατομμύρια αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στις ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί στη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε δηλαδή που κορυφώθηκε η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα, να φτάνει πλέον τον τρομακτικό νούμερο των 16,8 εκατομμυρίων.
Ειδικότερα, τα αιτήματα επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6,6 εκατ. την εβδομάδα από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που ανέμεναν το αριθμό να διαμορφωθεί στα 6 εκατ. σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που είχε διενεργήσει το marketwatch.
Έτσι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ κατά σειρά 3,3 εκατ. αιτήσεις επιδόματος, 6,9 εκατ. και τώρα 6,6 εκατ. με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 16,8 εκατ.
Λίγη ώρα αργότερα από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ήταν η σειρά της Fed να περάσει στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα «μαμούθ», παροχής δανεισμού και ενίσχυσης των υφιστάμενων προγραμμάτων της με στόχο της αμερικανικής οικονομίας ύψους έως και 2 τρισ. δολαρίων στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τονίζει ότι «ο ρόλος της τράπεζας είναι να παράσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση και σταθερότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και οι ενέργειές μας σήμερα θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο δυνατής ανάκαμψης».
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέπει δάνεια που θα εστιάσουν στις επιχειρήσεις με μέχρι 10.000 εργαζόμενους και έσοδα έως 2,5 δισ, δολαρίων το 2019, με δανεισμό που θα ανέλθει στα 600 δισ. δολάρια. Τα δάνεια αυτά θα έχουν τετραετή διάρκεια, με τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων να αναβάλλονται για ένα έτος.
Ένα ακόμα εργαλείο που παρουσίασε σήμερα η Fed είναι η αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων ύψους 500 δισ. δολαρίων απευθείας από τις πολιτείες, τις κομητείες και τις πόλεις.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τρεις υπάρχουσες διευκολύνσεις με στόχο την αύξηση της πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία θα φτάσει τα 850 δισ. δολαρίων.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,45% και διαμορφώνεται στις 23.543 μονάδες, ενώ άνοδο 0,69% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται ξανά πάνω από τα επίπεδα των 2.768 μονάδων.
Τέλος, οριακές απώλειες 0,05% σημειώνει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαμορφώνεται στις 8.086 μονάδες.